Filmet rendez a Trainspotting szerzője

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Irvine Welsh neve eddig sem volt ismeretlen a filmkedvelők előtt. A brit író azonos című regényéből készült Ewan McGregor és Jonny Lee Miller főszereplésével az annak idején hatalmas közönségsikert aratott Trainspotting című film.

Ezúttal azonban nem Welsh regénye szolgál egy újabb film nyersanyagául, épp ellenkezőleg: úgy döntött, elkészíti élete első rendezését, méghozzá a futball-huliganizmusról. A máris sokak által vitatott és ellenzett Soul Crew című film alapját két bennfentes, Tony Rivers és David Jones tavaly márciusban megjelent azonos című könyve képezi. A történet filmadaptációjáért igen tekintélyes summa üti majd Rivers és Jones markát, akik maguk is a Cardiff City FC hírhedt szurkolói táborához, az ún. Soul Crewhoz tartoztak.

A klub rajongói azonban tiltakoznak a Robert Carlyle (Trainspotting) produkciós cége, a 4Way Pictures égisze alatt készülő alkotás ellen, mivel véleményük szerint az a klub rajongótáborának valamennyi tagját rossz színben tüntetné fel, ártva ezzel mind a klub, mind szurkolói hírnevének. "Nincsen szervezett erőszak a Cardiff szurkolóinak körében. Szó sincs ilyesmiről. A könyv hamis képet alkot a futballrajongókról - és meg kell mondjam, nem volt túlságosan felemelő élmény olvasni. Nem vagyunk dühöngő elmebetegek! A filmadaptáció, amennyiben valaha is elkészül, alaposan felborzolja majd a kedélyeket, és aláássa a nagy nehézségek árán rendeződött kapcsolatunkat a rendőrséggel" - fejezte ki aggályait Vince Alm, a klub elnöke.

A regény szerzői szerint azonban a Soul Crew éppolyan hitelesen ábrázolja a futball-huligánok világát, mint ahogy a Trainspotting a lecsúszott heroinista fiatalokét.