Barry Pepper, az örök ígéret

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Hosszú az út Polinéziától Hollywoodig, nemcsak földrajzi értelemben. Barry Pepper maga mögött tudhatja ezt az utat, és még ki tudja, mi vár rá. A kanadai színész 5 évesen indult el családjával egy hajón, hogy beutazták a csendes-ócaeáni szigetvilágot. Hawaiitól Fidzsi felé tartottak, majd Polinéziában horgonyoztak le pár hónapra. Öt év múltán tértek haza Kanadába, ahol egy művésztelepen vettek házat és földet. A három Pepper fivér (Alex, Doug és Barry) itt, Vancouverhez közel fejezte be tanulmányait.

A legkisebb fiú, Barry eredetileg grafikusnak készült, az érettségi után jelentkezett is főiskolára. Ott aztán beiratkozott egy színkörbe, és hirtelen elhatározással letett képzőművészeti ambícióiról. 1993-ban kapta első szerepét egy kanadai tévésorozatban - amely leginkább a Beverly Hills 90210 helyi megfelelőjére emlékeztetett. Ezt több tévésorozat követte Kanadában, majd az első lehetőség az Egyesült Államok show businessében: a Titanic című minisorozat egyik epizódszerepe. (Catherine Zeta-Jones szintén ennek a szerepnek köszönheti hollywoodi karrierjét: a Titanic után kapott felkérést a Zorro női főszerepére.)

Barry Pepperre tulajdonképpen Steven Spielberg hívta fel Hollywood figyelmét, aki 1998-ban rábízta a Ryan közlegény megmentése egyik főszerepét. Nemcsak a lehetőség és a film későbbi sikere, hanem a forgatáson szerzett tapasztalatok is nagy hatással voltak Pepper későbbi életére.

"Mérhetetlenül izgalmas volt részt venni a Ryan közlegény megmentése felvételeiben. Ráaádul életemben először jártam Európában, így különösen kalandosnak tűnt az írországi, angliai és franciaországi forgatás. Mivel a történet szerint katonákat játszottunk, komoly kiképzésen vettünk részt. Ennek részeként valódi katonai tábort hoztunk létre, és sátrakban aludtunk. Egész életemben vágytam arra, hogy egy ilyen helyzetbe megmérettessek, így minden percét élveztem. Persze voltak napok, amikor koszban, sárban, mocsokban dolgoztunk, áztunk és fáztunk, annyira, hogy még aludni sem tudtunk rendesen. Nagyon büszke voltam rá, hogy végig tudtam csinálni.

A csapat egyik része elvesztette a hitét egy idő után, és ki akart szállni a projektből - ez egy kritikus pontja volt a fprgatásnak. Tom Hanks azonban közbelépett, és szavazásra bocsátotta a kérdést. Elmondta, mennyire fontos, hogy együtt maradjunk, és milyen sokat kaphatunk még ettől az élménytől. Kérdeztem tőle, hogy nem dönthet-e mindenki önállóan a folytatásról, de ő úgy gondolta, hogy a csapatnak együtt kell maradnia, és ha a többség a távozás mellett dönt - kudarc ugyan -, de mindenki velük tart. Szerencsére azok voltak többségben, akik a maradásra voksoltak - akárcsak jómagam. Nagy lecke volt, ami összekovácsolt bennünket, és megteremtette azt a tiszteletet Hanks iránt, amit a filmben is képviseltünk vele szemben."

Pepper más tekintetben is felnézett Hanksre. Megfigyelte, hogy milyen jó viszonyt alakít ki a stáb összes tagjával, és milyen könnyedén elfeledteti, hogy szupersztár. Hanksnek a családjához fűződő viszonya is mély benyomást keltett benne.

"Cindyvel - a barátnőmmel - még a gimnáziumban ismerkedtem össze, és a Ryan közlegény megmentése előtt 3 évvel kezdtünk komolyan randevúzni. Végül Tom Hanks győzött meg a házasság szépségéről, és az ő hatására döntöttem úgy, hogy megkérem Cindy kezét. Tom olyan figyelmes és gyengéd a családjával, hogy ez meggyőzött arról, lehet az embernek kiegyensúlyozott magánélete még Hollywoodban is. Miután befejeztük a forgatást, feleségül kértem Cindyt."

Azóta már kislányuk is született, és házasságuk éppolyan kikezdhetetlen, mint Hanksé. Barry Pepper karrierje pedig egyre magasabbra ível, és egyre komolyabb ajánlatokkal keresik meg.

Spielberg filmje után játszott Tony Scott Közellenség című akció-thrillerjében, majd ismét Hanks oldalán a Halálsoron című alkotásban. Legrosszabb szakmai döntése valószínűleg az volt, hogy John Travolta és Forest Whitaker partnereként elvállalta a Battlefield Earth című sci-fi főszerepét. Pechjére első komoly szerepét épp egy olyan produkcióban kapta, mely végül nagyot bukott, főként a kritikusok körében. Pepper visszavonult Kanadába, elkészítette a We All Fall Down című filmet, majd Billy Crystal csábító ajánlatára tért vissza az Egyesült Államokba.

A 61* című tévéfilm - melyet Crystal rendezőként jegyzett - visszaadta a lelkesedését, és új lendületet adott neki. 2001-ben John Malkovich, Dennis Hopper és Vin Diesel oldalán játszott a Knockaround Guys című akció-vígjátékban, majd egy haditudósítót alakított a Katonák voltunk című filmben, Mel Gibson mellett.