Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tíz nap ingyen vetítés az Átriumban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Margit körúton található Átrium mozi (korábban Május 1.) két éve tart zárva, és azóta semmi nem történt vele. Nem bontották le, nem építették át, nem újították fel, és nem adták el. Üresen áll, amióta lakatot tettek rá, és várja, hogy valami történjen vele. A Felhőc Kft. vezetői - mindenekelőtt Meskó Zsolt rendező-producer - úgy döntött, 10 napra életet lehel belé.

Forrás: Budapest Film
Részlet a Szentiván napjából

Kiválasztott 5 magyar filmet - köztük saját alkotását, a Szent Iván napja című komédiát -, rááldozott 2 millió forintot, és május 15-től 25-ig ingyenes programot szervezett a filmrajongóknak. Makk Károly: A játékos, Sopsits Árpád: Torzók, Rózsa János: Csók Anyu, Hajdú Szabolcs: Macerás ügyek és a fent említett Szent Iván napja látható ebben a 10 napban. A vetítések kétóránként követik egymást (12-től, 14, 16l, 18, 20 órától stb.), pénteken és szombaton még éjfélkor is be lehet ülni. (A szervező elfogultsága, hogy 18 órától már csak a Szent Iván napja van műsoron.)

A terem 550 fő befogadására képes, arra azonban számítani kell, hogy hétköznap kora délutánonként iskolai csoportokkal találkozhatnak az érdeklődők (különösképpen a Dosztojevszkij regényéből készült A játékos című alkotáson). A Felhőc Kft. ugyanis minden budapesti középiskolát értesített az akcióról.

Meskó Zsolt az [origo-nak elmondta, hogy azokat a magyar filmeket válogatta össze, amelyek véleménye szerint nem "futották ki magukat" a forgalmazásban, és még nagy érdeklődésre tarthatnak számot. "A Torzók több nemzetközi fesztivál - köztük a rangos montreali - díjaival tért haza, mégsem látták sokan Magyarországon, mivel csak egyetlen kópiával vetítették. Hasonlóképp méltatlan az, amit a Macerás ügyek vagy épp A játékos elszenvedett: sokkal nagyobb nézőszámot produkálhattak volna, ha megfelelő forgalmazásban részesülnek."

A Csók Anyu más okból került a programba, hiszen a 80-as évek egyik legnépszerűbb magyar alkotása volt. Rendezője, Rózsa János az Objektív Filmstúdión keresztül támogatta az eseményt.

Forrás: MTI
Meskó Zsolt

Meskó szerint az ingyenes vetítéssorozat egy kísérlet, melynek során kiderülhet, hogy a nézők teljesen elutasítják-e a magyar filmeket - még ha ingyen adják is, vagy anyagi okokból nem váltanak rájuk jegyet. Cégének ugyanakkor sokba kerül a próba: 2 millió forintot áldoztak arra, hogy alkalmassá tegyék a mozit a közönség befogadására. Ennyibe került a nagytakarítás, a bejárati ajtók újrafestése, a vetítőgépek, a hangrendszer és a WC-k felújítása. Az összegre ugyan több intézménynél pályáztak, eredmény azonban csak a rendezvény után várható. (Amit viszont a nyár miatt nem akartak későbbre halasztani.)

Felmerül a kérdés, hogy ha 10 napra meg lehet nyitni, miért nem üzemel egész évben az Átrium mozi. Meskó szerint 200 milliós beruházással teljesen rendbe lehetne hozni, de nem biztos, hogy megérné. A zárás oka tudniillik az volt, hogy időközben megváltoztak a moziba járási szokások: az egyetlen nagytermet fenntartó mozik helyett a sok kis teremmel üzemelő multiplexek jöttek divatba. És bár a szervezők felkészültek arra is, hogy "belebuknak" az akcióba, 10 napra vélhetően életre kel az Átrium mozi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről