Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy visszahúzódó sztár: Edward Norton

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: HölgyfórumEdward James Norton Jr. 1969. augusztus 18-án született Bostonban. Családi háttere nem mindennapi, apja a Carter-kormány szövetségi államügyésze volt, anyja angoltanár, nagyapja pedig, James Rouse, híres építész és feltaláló. Szintén nagyapja alapította az Enterprise Foundation nevű szervezetet, amely később Edward Norton első munkahelyéül szolgált.

A kis Edward kivételesen eszes és nagyon komoly gyermek volt. A színészet iránti érdeklődését legelőször egy gyerekmusical keltette fel. Ötéves korában bébiszittere, Betsy True (aki aztán Broadway-színésznő lett) elvitte a Hamupipőke musicaladaptációjára. Az élmény végleges nyomot hagyott a kisfiú lelkében, és hamarosan beíratták a Orenstein's Columbia School nevű színházművészeti iskolába. Nyolcéves volt, amikor először játszott színpadon.

Színészi képességeit a középiskolai évei alatt is kamatoztatta az iskolai színdarabokban és helyi amatőr társulatokban. Érettségi után a Yale Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol asztronómiát, történelmet és japán nyelvet tanult, párhuzamosan pedig a drámatagozat előadásait is látogatta, majd 1991-ben történelem szakon végzett.

Edward Norton-honlaphttp://www.edwardnorton.org/Nézd meg Az utolsó éjjel című filmet az [origo] filmklubban!/szorakozas/filmklub/2003051225orad.htmlAz utolsó éjjel hivatalos magyar nyelvű honlapjahttp://www.cinematrix.hu/honlapok/azutolsoejjel/

A főiskolai fokozat elvégzése után mégsem választotta a színházi tanulmányokat, hanem Japánba, Oszakába költözött egy időre, ahol a már említett, nagyapja által alapított Enterprise Foundation szervezet kötelékében dolgozott. Az alapítvány fő hivatása az volt, hogy alacsony keresetű és szegény családok számára próbáljon megélhetést keresni és lakhatást biztosítani.

Néhány Japánban töltött hónap után Edward New Yorkba költözött, ahol az Enterprise Foundation ottani kirendeltségén dolgozott tovább, közben pedig minden lehetőséget megragadott, hogy színészi ambícióinak is áldozhasson. Hogy minél közelebb kerülhessen a tűzhöz, rendezőasszisztensként dolgozott másodállásban, és meghallgatásokra járt. 1994-ben Edward Norton vágya, hogy profi színész legyen, beteljesült. Elnyerte a Signature Theatre Company egyik darabjának szerepét. A darab címe Fragments volt, írója pedig a neves Edward Albee drámaíró, akit elbűvölt Norton játéka, amikor végignézte azt az egyik próbán. Edward maradt a társulattal, és egy sor Albee-darabban szerepelt a továbbiakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről