Szatíra készül a Ceausescu házaspárról

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Román-magyar koprodukcióban film készül Nicolae Ceausescu néhai román diktátor és neje, Elena Ceausescu életéről. A filmet az elmúlt három hónapban forgatták Székelyföldön, Kolozsváron, Bukarestben és Brassóban hetven hivatásos színész és nyolcszáz statiszta részvételével. A digitális technológiával készített filmet augusztusban egy időben tervezik bemutatni Romániában és Magyarországon Ceausescu si poporul (Ceausescu és a nép), valamint Ro-Mánia címmel.

A film egyebek között elmeséli azt az epizódot, amikor a román diktátor elhiteti bolgár kollégájával, hogy háromszor szedik le az almatermést Romániában. A román szocialista mezőgazdaság csodáját az ágakra visszakötözött gyümölcsökkel érték el. A Ceausescu-család tagjait kolozsvári és marosvásárhelyi színészek játsszák. Boér Ferenc, a Kolozsvári Magyar Állami Színház színművésze alakítja a román diktátort, a szintén kolozsvári Bogdán Zsolt pedig Ceausescu fiát, Nicut. Elena Ceausescu szerepében Biluska Annamária marosvásárhelyi színész látható.

Kovács Bence magyarországi rendező elmondta, hogy az alkotás arról a 25 évnyi "bolond világról" szól, amelyben egy suszterinas képes volt arra, hogy 23 millió ember életét meghatározza és irányítsa.