De Niro New Yorknak hódol

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: MTINew York számos nagy filmművészt megihletett már, Cassavetestől Woody Allenen át egészen Scorseseig. Robert De Niro is azok közé tartozik, akik rajonganak a metropoliszért, egyetlen rendezői filmjét, a Bronxi mesé-t is szülővárosáról forgatta. Idén azzal fejezi ki hódolatát, hogy a produceri irodája által rendezett Tribeca filmfesztiválon egy sorozatot szentelt a New York-i filmeknek. A Forgatás New Yorkban elnevezésű szekció azt a célt is szolgálja, hogy számba vegye a város ismert és kevésbé ismert zugait.

Az első vetítésen a Harry és Sally című romantikus vígjáték kerül vászonra, mely hatalmas sikert aratott 1989-ben. A főszerepekben Meg Ryan és Billy Crystal egy évekig cívódó, majd szoros barátságot kötő, végül szerelmespárrá alakuló duót alakított. A film már-már klasszikussá vált jelenete, amikor Ryan a Katz's Deli nevű étteremben orgazmust imitál a döbbent vendégek gyűrűjében.

A Tribeca filmfesztivál honlapjahttp://www.tribecafilmfestival.com/opencms/opencms/tff/index.jsp

A műsoron szerepel még Spike Lee Szemet szemért és Neki kell című filmje, valamint több frissen készül játék- és dokumentumfilm a városról. A programból kitűnik, hogy a szervezők igyekezték elkerülni, hogy a már unalomig játszott New York-i filmeket mutassák be ismét a közönségnek.

A Tribeca filmfesztiválon azonban más tematikájú művek is felsorakoznak, összesen mintegy 200 mozgóképes alkotás. Robert De Niro pedig csupán ennyit mondott a fesztivál megnyitóján: "New Yorkban minden van, értik? Minden megtalálható benne, mindenekelőtt az energia." Mikor pedig arról faggatták, hogy mit remél a rendezvénytől, és milyen hatást kíván vele elérni, csak ennyit mondott: "Hát talán, hogy is mondjam... Hiszen mindenki tudja, mit várok tőle! Mindannyian ugyanazt várjuk tőle!" Remélhetőleg nem fognak csalódni.