Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIA zseniális Spielberg-filmről, a Kapj el, ha tudsz! című produkcióról csak keveseknek jut eszébe Christopher Walken. A film premierje után a nemzetközi sajtó leginkább a két főszereplő, Leonardo DiCaprio és Tom Hanks nevétől volt hangos, ám az Amerikai Filmakadémia figyelt a részletekre, s így idén jelölte a visszafogott, ám zseniális Walkent az Oscaron legjobb mellékszereplő kategóriában.

A fiatal Christopher Walken talán soha nem is gondolta volna, hogy egyszer majd ilyen szép színészi karriert tudhat magáénak. A jellegzetes arcú színész már majdnem a kezdet kezdetén feladta. Történt ugyanis, hogy a hetvenes években egy George Lucas nevű szinte ismeretlen filmrendező szánt neki egy főszerepet készülő filmjében, Csillagok háborúja című sci-fiben. Azt, hogy Walken helyett Han Solo szerepét az akkor még szintén teljesen ismeretlen ácsból színésszé avanzsált Harrison Ford játszotta, évekig bántotta a színészt.

Aztán jött egy szerep, ami végül őt is elindította a világhír felé: a Szarvasvadász-ban alakított szerepéért elnyerte az Oscar-díjat a legjobb mellékszereplő kategóriában. Ezt a szerepet aztán egész sor teljesen őrült, lelkileg labilis figura követi, de a színész előszeretettel alakít gonosztevőket is, mint például az Álmosvölgy legendája című filmben, ahol a fejetlen lovas embert próbáló karakterét kellett megszemélyesítenie. Persze a szörny-alakításokon kívül jó néhány vígjáték és kultfilm is szerepel a sztár filmográfiájában, elég csak a Tiszta románc vagy Ponyvaregény-beli alakítására gondolni, de felbukkant a vásznon a Csapás a múltból című vígjátékban is, mint Brendan Fraser kissé zakkant apja.

A második aranykorát élő hatvanesztendős színészt az utóbbi években valósággal elhalmozták a filmstúdiók a lehető legjobb szerepekkel. Ez a pozitív tendencia a 2003-as esztendőben sincs másképp, a nyugdíjaskorú sztár ismét forgat.

Legújabb projektjében, a Man on Fire című produkcióban Walken Denzel Washington és a gyereksztár Dakota Fanning mellett tűnik majd fel a vásznon. A film története A. J. Quenell regénye alapján készült, melyet Brian Agalend alkalmazott forgatókönyvre. A sztori középpontjában egy amerikai leszerelt katona (Washington) áll, aki egy olyan fiút gyámolít, akit el akarnak rabolni a szüleitől.

A készülő projektről a film forgalmazója, a Regency Enterprises több információt nem árult el, az mindenesetre biztos, hogy a projekt rendezői székében nem más, mint a Top Gun és a Kémjátszma direktora, Tony Scott ül.

Christopher Walken legközelebb a vásznon az Envy című Barry Sonnenfeld filmben tűnik fel, két mókamester, Jack Black és Ben Stiller oldalán.