Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Miramax etikátlan kampánya az Oscar-szoborért

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az Oscar-díjra jelölt filmekre szavazó Amerikai Filmakadémia testülete figyelmeztetésben részesítette a Miramax filmstúdiót, mert az inkorrekt módon próbált hatni a testület tagjaira annak érdekében, hogy azok az általa gyártott Gangs Of New York című filmre szavazzanak.

Robert Wise-nak, az Akadémia egykori elnökének, A muzsika hangja című film rendezőjének ugyanis nemrégiben megjelent egy cikke a Los Angeles Daily News elnevezésű lapban, amelyben a szerző méltatja Martin Scorsese, a Gangs Of New York rendezője képességeit, kitérve arra is, hogy véleménye szerint Scorsese megérdemelné a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. A Miramax stúdió megrendelésére a cikket később újranyomták, majd fizetett hirdetésként számos lapban - többek között a New York Times és a Los Angeles Times hasábjain - ismét megjelentették azt. Az illetékesek szerint ez a cselekedet az Akadémia szabályainak nyílt és durva megsértésének minősül, míg a Miramax stúdió képviselői azzal érveltek, hogy tudomásuk szerint nem létezik erre vonatkozó szabály - ezt a tényt egyébként később a szervezők is elismerték.

Az eset ennek ellenére is felháborodást keltett az Akadémia testületének tagjai körében, olyannyira, hogy néhányuk arra kérte a szervezőket: adják vissza a már kitöltött és beadott szavazóíveiket, hogy megváltoztathassák voksaikat - kérésüket azonban elutasították.

Nyerjen Oscar-díjas filmeket DVD-n!/o-mobil/jatek/20030312oscar.htmlAz Oscar-díj hivatalos honlapjahttp://www.oscar.com/Oscar 2003http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=51939

Az ügyben érintett filmrendező, Martin Scorsese szóvivőjén keresztül ítélte el a történteket: "Martin évek óta ismeri Robertet, így természetesen jólesett neki, hogy Bob elismerően nyilatkozott róla. De azt álmában sem gondolta volna, hogy stúdiója reklámként használja majd a cikket."

"Akár pénzt is nyomhatnánk a szavazótestület kezébe, és nyíltan utasíthatnánk őket, kire szavazzanak" - ironizált Barry Levinson, az Esőember című filmjével 1988-ban Osar-díjat nyert rendező.

A Miramax szóvivője jobb híján arra hivatkozott, hogy tavaly Julia Roberts is kampányolt amellett, hogy Denzel Washingtonnak ítéljék oda az Oscar-díjat, ahogy Warren Beatty is támogatta Halle Berry győzelmét, végül aztán mindketten át is vehették a szobrocskát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről