Gael García Bernal a legforróbb import

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A jóképű fiatal színész 1978-ban született Guadalajarában. A színészi pálya iránti elkötelezettsége egészen korán megmutatkozott, gyerekkorától kezdve különböző színdarabokban játszott, szüleivel együtt, akik ugyancsak színészként keresik a kenyerüket.

12 éves korában főszerepet kapott egy szappanoperában (El Abuelo y Yo), melynek musicalváltozatával bejárta az országot. Azután több iskolai darabban feltűnt, majd a film felé vette az irányt és rövidfilmekben kezdett játszani. A De Tripas, Corazon című filmet Oscar-díjra jelölték a legjobb rövidfilm kategóriában. További színpadi és rövidfilm szerepek után nemrég fejezte be színi tanulmányait a londoni Central School of Speech and Drama nevű intézményben.

Gael Garcia Bernal honlpajahttp://www.reynaonline.com/gaelgarcia

Első nemzetközi sikereit az fijú sztár a Korcs Szerelmek című film produkció főszerepében aratta. A legtöbb filmkritikus által a legjobb mexikói filmnek tartott Korcs szerelmek három történetet, három különböző sorsot fon össze a Ponyvaregény stílusában. A roppant eredeti filmben Bernal Octaviot alakítja, aki beleszeret bátyja feleségébe, s hogy a nőt elvehesse feleségül, elindul pénzt szerezni. Persze ezt a maga módján teszi, nem állás után néz, hanem a gettóban adódó lehetőségekkel élve kutyaviadalon indítja kutyáját. Ebből aztán jó nagy balhé kerekedik, ami nem csak Octavio, hanem egy tucat ismeretlen ember életét is alaposan felforgatja. A fiatal színész a filmben nyújtott teljesítményéért rengeteg elismerést és díjat söpört be, köztük a Brit Filmakadémia legjobb színésznek járó díját is.

A 25 éves ifjú sztár legnagyobb elismerést magyar mozirajongók körében az Anyádat is! című lendületes road movieban nyújtott alakításával érte el. Ez a buja, mexikói tájakon forgatott film két tinédzser fiúról szól (A másik főszerpet Gael gyerekkori jó barátja, Diego Luna alakítja), akik egy hirtelen felszabadult "idősebb nő" (Maribel Verdú) társaságában autóval útnak erednek, s közben életre szóló tapasztalatokat szereznek. A forgatás óriási élmény volt a mindkét fiatal színész számára:

"Szerintem az is csodálatos ezekben a karakterekben, hogy összetartoznak; ha nem is életük végéig, de nagyon erős egységet alkotnak. És a kamerán túl is...a hangulat, amit a forgatáson teremt az ember, a vásznon is visszatükröződik" - lelkendezett az amerikai sajtónak az ifjú Bernal. A film a legjobb eredeti forgatókönyv díjáért száll harcba az idei Oscar-díjkiosztó gálán, olyan riválisok mellett, mint Pedro Almodóvar Beszélj hozzá! című szintén spanyol nyelvű filmje.

Bernal sikerét alátámasztja az is, hogy a fiatal mexikói tehetség rengeteg új felkérést kap és folyamatosan dolgozik. 2002-ben a című moziban egy fiatal katolikus pap szerepében dobogtatja meg a női szíveket. Az Amaro atya bűne egy 19. századi portugál író, José Maria Eca de Queirós regénye alapján készült, egy 16 éves lányba beleszerető és vele viszonyt kezdeményező pap történetét viszi vászonra. A jócskán átértelmezett, modernizált filmes adaptációt a katolikus egyház vezető személyiségei nagy felháborodással fogadták, ugyanis a filmben nemcsak szexjeleneteket, hanem drogdílerekkel tárgyaló papot is láthat a közönség.

A fiatal tehetség rajongói számára azonban bizonyára jó hír az, hogy idén bizton számíthatnak kedvencük jelenlétére az Oscar-gálán, ugyanis az Amaro atya bűne című filmet a legjobb külföldi film díjára jelölték.

Gael García Bernal legközelebb a mozivásznon a Fidel Castro című filmben látható majd, melyben Che Guevara összetett szerepében bizonyítja rátermettségét és tehetségét