Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

A sármos angol színész, Ralph Fiennes maga is meglepődött, amikor a rendező David Cronenberg szerepet ajánlott neki legújabb, alacsony költségvetésű, úgynevezett művészfilmjében, a Pók-ban.

"Hozzászoktam, hogy többnyire az átlagosnál műveltebb angolokat játszom - valahogy mindig ezek a szerepek találtak meg. Most pedig egy munkáscsaládból származó férfit kell megformálnom, aki ráadásul súlyos skizofréniában szenved" - nyilatkozta a színész. Fiennes, aki korábban olyan filmekben szerepelt, mint Az angol beteg, A napfény íze vagy az Egy kapcsolat vége most, a hajlott hátú, ingatag járású Dennis "Spider" Cleget alakítja Cronenberg legújabb alkotásában - egy bomlott elméjű férfit, aki egyszerre négy pólót visel, halkan, akadozva beszél, és kényszeresen mindent lejegyez, ami körülötte történik. Cleg az ott töltött hosszú évek után végre elbocsátást nyer az őt kezelő pszichiátriai intézetből, amelyet követően minden erejével igyekszik megszabadulni kínzó gyermekkori emlékeitől.

Ralph Fiennes honlapjahttp://www.dee-dee.net/ralph/

Fiennesnak saját bevallása szerint nem okozott gondot az, hogy az egyik cigarettáról a másikra gyújtó főhős meglehetősen behatárolt szókészlettel és igen sajátos mimikával rendelkezik: "Elbűvölt, hogy nem kell annyit beszélnem, sokszor csupán a puszta jelenlétemmel kommunikálok."

Patrick McGrath a film forgatókönyvírója - és az annak alapjául szolgáló regény szerzője - elismerően nyilatkozott Fiennes játékáról: "Ralph képes érzelmi és racionális indíttatású megynilvánulások egyidejű megjelenítésére, még ha azok esetenként kissé kidolgozatlanok, elnagyoltak is".