Lezárult az X-Men-per

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Az X-Men hivatalos honlapjahttp://www.x-men.com

A képregénykiadó Marvel és a 20th Century Fox az X-men karakterek jogaiért pereskedtek. Az egyezkedés feltételei nem változtak, de a vita végül barátságos döntéssel zárult. Mindkét fél a kapcsolat további építésére törekszik - nyilatkozta a Fox a hétfői döntéshozatalkor.

A Fox által gyártott X-Men - A kívülállók című filmet 2002-ben mutatták be az amerikai mozik. Az kasszasikernek bizonyuló akciófilm az eredeti Marvel-képregény figuráit felhasználva készült. A tervezett folytatást idén kezdené forgatni a Fox. Marvel és a stúdió pere 2001-ben kezdődött. A Fox beperelte a Marvel Enterprisest, a Tribune Entertainmentet és a Fireworks Entertainmentet. Az utóbbit azért, mert a Mutáns X című tévéműsorban felhasználta a film karaktereit, és ezzel törvényt szegett.

Marvel a bíróságot kérte a Fox követelésének elutasítására. Az eredeti képregény kiadója azzal érvelt, hogy az ominózus tévéműsor egészen más karaktereket használt, mint a film.

A New York-i szövetségi bíróság úgy döntött, hogy a széria folytatódhat, amennyiben nem lesz hasonlóság az X-Men képregénnyel és annak karaktereivel. Mindemellett azonban a bíróság engedélyezte a Foxnak, hogy újabb követelésekkel álljon elő az állítólagos szerződésszegés kapcsán.