A londoni filmkritikusok ítélete

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Sir Michael Caine feleségével

Nagy-Britannia büszke lehet filmes alkotóira. Az idei Oscar-gálán számos honfitársuk nyerhet díjat, így például Stephen Daldry, Az órák című film rendezője (akinek alkotása összesen 10 kategóriában esélyes), Sir Michael Caine és Daniel Day-Lewis a legjobb férfi főszereplő kategóriájában, és Catherine Zeta-Jones a legjobb női mellékszereplő kategóriájában.

A díj végső odaítélésében nagy szerepet játszik a kampány, melyet az Amerikai Filmakadémia tagjai felé végeznek a producerek. Nagy-Britannia pedig úgy száll be a harcba, hogy februári díjkiosztóin a hazai művészeket preferálja. Sir Michael Caine például egy nappal az Oscar-jelölése közzéttétele után megkapta az év színésze díjat a londoni filmkritikusok szervezetétől. Az elismerést a The Quiet American című filmben nyújtott játékáért kapta, melyben Sir Michael egy újságírót alakít, aki szerelmi háromszögbe keveredik. A történet az 1950-es években játszódik Saigonban.

A he Quiet American előzetesehttp://us.imdb.com/Trailers?0258068Az About Schmidt honlapjahttp://www.aboutschmidtmovie.com/

Caine a londoni elismerést Al Pacino és Jack Nicholson orra elől halászta el, utóbbival azonban még meg kell küzdenie márciusban. Egy nyilatkozatában kifejtette, hogy tulajdonképpen elégedett, és már nem is olyan fontos számára, hogy az Oscar-díjat is átvehesse. "Négy zseni a riválisom, ezért úgy érzem, én már megtettem a dolgom azzal, hogy a jelöltek körébe kerültem" - mondta.

A londoni filmkritkikusok díjkiosztóján díjat kapott még Hugh Grant az Egy fiúról című filmjéért; Lesley Manville színésznő az All or Nothing című filmjéért; a Grease (Pomádé) egykori Rizzója, Stockard Channing a The Business of Strangers című filmjéért; Kenneth Branagh a Harry Potter és a titkok kamrája Gilderoy Lockhart szerepéért; és Emily Watson a Vörös sárkányban nyújtott alakításáért.

A 2002-es év legtehetségesebb felfedezettjeinek a Csavard be, mint Beckham két fiatal sztárját, Keira Knightleyt és Martin Compstont tartották (utóbbi képességei Ken Loach Sweet Sixteen című filmjében is megragadta őket).

Az év legjobb filmjének az About Schmidt című alkotást nevezték (melyben Jack Nicholson játssza a főszerepet), a legjobb brit filmnek pedig Mike Keigh legújabb alkotását, az All or Nothing című művet.