Közzétették az Arany Málna-díj jelöltjeinek listáját

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: Warner Music
Forrás: Warner Music

A hagyományoknak megfelelően - az Oscar-díj jelölések nyilvánosságra hozatalának napján - bejelentették a Arany Málna-díj, azaz a filmes citromdíj esélyeseit is. Itt azonban kissé alacsonyabb a részvételi arány, mint az Oscar-díj-átadás esetében, ezzel ugyanis az adott kategóriában a legrosszabb teljesítményt nyújtó hírességeket és alkotásaikat díjazzák.

Úgy tűnik, idén két önjelölt színésznőnek, név szerint Madonnának és Britney Spearsnek sikerült mindenkit alulmúlnia. Britney első, mondhatni bemutatkozó filmje, az Álmok útján kapcsán vált esélyessé, míg tapasztaltabb kolléganője két filmmel is kiérdemelte e megkülönböztetett figyelmet. A férje, Guy Ritchie által rendezett filmben, a Hullámhegy-ben nyújtott alakításával olyannyira nem sikerült elnyernie a nézők és a szakma elismerését, hogy a filmet - néhány kudarcos egyesült államokbeli vetítését követően - Angliában már nem is forgalmazták.

John Wilson, az Arany Málna-díj alapítója mérsékelt hévvel nyilatkozott a popdíva színészi teljesítményéről. "Azt hiszem, ez a film most már egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Madonna egyszerűen alkalmatlan a színészi pályára. Mégis szemérmetlenül bombázza a közönséget nézhetetlen filmjeivel, mert fejébe vette, hogy mindenképp filmsztár lesz" - fejtette ki Wilson. Madonnáról egyébként a James Bond-filmek utolsó, Halj meg máskor! című epizódjában nyújtott produkciója kapcsán is megemlékezett a jelöléseket összeállító csapat.

Az Álmok útján végül összesen nyolc, míg a Hullámhegy hét jelölést kapott. A legrosszabb színésznő és a legrosszabb film kategóriákban egyébként egymás ellen versenyez majd a két alkotás. A legrosszabb színésznő címére akad még néhány esélyes pályázó: Jennifer Lopez az Álmomban már láttalak című filmjéért, Angelina Jolie a Life, or Something Like It-ben nyújtott alakításáért vagy Wynona Ryder A kismenő-ért.

Twin Peaks-játék: nyerjen DVD-t!/szorakozas/20030127twin.htmlA Golden Raspberry Award honlapja http://www.razzies.com/asp/directory/XcDirectory.asp

A legrosszabb film kategóriában megtalálható például a Csillagok háborúja II. – A klónok támadása, illetve Eddy Murphy újabb filmremeke, a The Adventures of Pluto Nash. Murphy egyébként kifejezetten esélyes a "győzelemre", hiszen a fent említett sci-fi vígjáték mellett két további filmjével, a Végtelen és képtelen-nel, valamint az Én, a kém-mel is indul a versenyen.