Újra együtt az Egy csodálatos elme csapata

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Hollywood összefonódásai szinte kibogozhatatlanok. A Cinderella Man című forgatókönyv kalandos útja ékes bizonyítéka ennek. Az 1930-as években játszódó történet egy nehézsúlyú bokszbajnok karrierjét követi végig, a gazdasági világválságot nyögő Amerikával a háttérben. A forgatókönyvet eredetileg Cliff Hollingsworth írta, majd Charlie Mitchell dolgozta át. Ebből forgatott volna filmet Penny Marshall (az Ébredések, a Kinek a papné, és a Fiúk az életemből rendezőnője) a Universal stúdió égisze alatt, Ben Affleck főszereplésével. Marshall ezúttal producerként dolgozott a projekten, a rendezést pedig Billy Bob Thorntonra bízta. Angelina Jolie ex-férjét azonban a Miramax stúdió elcsábította egy másik filmre, ezért a helyét Lasse Hallström vette át. Az ő kikötése volt, hogy Russell Crowe vegye át Ben Afflecktől a szerepet, és halasszák későbbre a forgatást.

Forrás: MTI
Ron Howard és Russell Crowe

Minthogy Russell Crowe még előbb a Master and Commander című film felvételi munkálataiban vesz részt, novemberre tűzték a Cinderella Man forgatását. Időközben azonban Crowe-ban feltámadt a vágy, hogy újra együtt dolgozzon Ron Howarddal, aki az Egy csodálatos elme című nagy sikerű filmjét rendezte. El is intézte, hogy Lasse Hallström helyett ő vegye kézbe a készülő filmet, és ezzel egy időben a produceri struktúra is átalakult.

A projektet eddig kézben tartó Universal egy megállapodást kötött a Miramax stúdióval, miszerint a gyártás költségeiből fele-fele részben veszik ki részüket, a forgalmazáson pedig úgy osztoznak, hogy az amerikai piacot a Universal, a külföldit pedig a Miramax kapja. Az előbbi képviseletében Scott Stuber, az utóbbiéban pedig Meryl Poster és Bob Osher producerek felügyelik a munkálatokat. Ron Howard szintén hozza a saját producerét, Brian Grazert, akivel előbb még tavasszal elkészíti a The Missing című westernfilmet és akivel már az Egy csodálatos elmé-ben is partnerek voltak. A "nagy csapatból" már csak Akiva Goldsman hiányzott, aki - sokadik átiratban - szintén átdolgozta a forgatókönyvet.

Russell Crowe-ról tehát kiderült, hogy hűséges természet, amit az is bizonyít, hogy a Cinderella Man után másik sikerfilmje, a Gladiátor rendezőjével áll megint össze. Ridley Scott-tal közösen a Tripoli című filmet forgatják 2004-ben, előtte azonban Crowe még saját rendezői debütálására is sort kerít.

Gy. D.