Az ifjú házasok verik a szuperprodukciókat

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Just Married (Frissen házasodva) című vígjáték hagyományos hollywoodi sémákra épül: főszereplője egy jómódú és meglehetősen sznob családból származó lány (Brittany Murphy), és egy csóró, de jóképű fiú (Ashton Kutcher), akik egy végzetes véletlennek köszönhetik, hogy egymásra találtak. A viharos szerelem hamarosan esküvőhöz vezet, és máris a velencei nászúton találják magukat. Ekkor azonban minden összeomlani látszik... Legelőször is a nászutas-lakosztály fala, mely a nászéjszaka hevében dől ki, és egyéb csetlések-botlások is tarkítják a történetet. Ahogy egy jól ismert amerikai komédiában lenni szokott: kő kövön nem marad, és legalább háromszor törik be a szereplők orra.

Forrás: MTI
Brittany Murphy

A filmkritikusok nem voltak elragadtatva a műtől, hiszen innovatív ötletekben szegény, és véleményük szerint a legolcsóbb szórakoztatást választja. Brittany Murphy-ben azért csalódtak, mert a fiatal színésznő korábbi filmjei árnyalt színészi munkáról és kiérlelt tehetségről tanúskodtak - akár az Észvesztő, a Ne szólj száj!, vagy épp a legutóbbi, Eminemmel forgatott 8 mérföld című munkáját említve. Partnere, Ashton Kutcher nem büszkélkedhet ekkora múlttal: az iowai egyetem biotechnikusi szakának hallgatója a modellszakmából érkezett a filmvilágba, ezért az elvárások sem voltak túlméretezettek vele szemben.

A Just Married csöppet sem életszerű, őrült helyzetei azonban megtalálták a közönségüket: a január 10-ei bemutató óta csaknem 18 millió dollárt jövedelmezett a producereknek. Ez a siker mindenkit vártalanul ért - beleértve a film alkotóit is -, de mindenekelőtt a Gyűrűk Ura - A két torony készítőit, akiknek munkáját ez a jóval kisebb költségvetésű, és kisebb kampánnyal hirdetett film letaszított a toplista éléről.

A Just Married honlapjahttp://www.justmarriedmovie.com/home.htmlA Kapj el, ha tusz! honlapjahttp://www.dreamworks.com/catchthem/upgrade.htmlA Gyűrűk Ura - filmtrilógia honlapjahttp://www.lordoftherings.net/

Steven Spielberg pedig nagy kockázatot vállalt új filmjének bemutatójával: a Leonardo DiCaprio és Tom Hanks főszereplésével forgatott Kapj el, ha tudsz! épp akkor került a mozikba, amikor a piacon szinte tolongtak a szuperprodukciók. A kiélezett versenyben csak viszonylagos sikerrel állta meg helyét: költségvetéséhez képest jelentős bevételre tett szert, de a Gyűrűk Urá-val szemben jócskán alulmaradt. Ezen a hétvégén csak harmadik lett a legnézettebb filmek ranglistáján. (A Kapj el, ha tudsz azonban szakmai téren kompenzálta visszafogottabb közönségsikerét: a kritikusok elismerő szavakkal fogadták, és több díjra is esélyesnek tartották.)

A Just Married sikere is csak viszonylagos: a premiert követő első hétvége 18 millió dolláros bevétele a nagy szuperprodukciók első hétvégi adataihoz képest (akár az említett két másik filmhez hasonlítva) eltörpül. A két főszereplőnek, Brittany Murphy-nek és Ashton Kutchernek azonban örök élmény marad: a pár együttműködése ugyanis kezdetben egyáltalán nem ment zökkenőmentesen - ma pedig már az életben is szerelmespárt alkotnak.

Gy. D.