Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: IntercomA Portokalos família valamennyi tagja aggódik Toula (Nia Vardalos) miatt. Már elmúlt harmincéves, de még mindig hajadon, aki a szülei nyakán lóg, hiszen az ő A táncoló Zorbához címzett étteremükben dolgozik. Napjai szürkék és fakók, és mindössze csendes beletörődéssel hallgatja családja zúgolódását. Az apja már majdnem fölteszi őt egy Görögországba tartó repülőgépre, hogy ott vőlegényt találjon magának, amikor a lány tekintete megakad egy magas és jóképű idegenen.

A sokktól magához térve Toula elszánja magát a változtatásra. Eltökéli, hogy beiratkozik egy számítógépes iskolába, új munkát keres, és a külsejét is megváltoztatja. Az elhatározást tettek követik: nénikéje utazási irodájában kezd dolgozni, ahol kisvártatva fel is tűnik álmai férfija. Ezúttal viszonzásra talál Toula vonzalma, és szerelem szövődik az amerikai tanár és közte.

A probléma azonban csak itt kezdődik igazán: a lány el sem tudja dönteni, mi fogja jobban letörni a papáját: az, hogy szerelme "xeno", vagyis külföldi; vagy az, hogy vegetáriánus. Reméli, hogy az apa hamar megenyhül majd, hisz mit számít e pár "fogyatékosság": végre valahára megkérték a lánya kezét! Csakhogy a két család összeeresztése mégsem megy zökkenőmentesen: Toula szülőkkel, nagyszülőkkel, nagynénikkel, nagybácsikkal és huszonhét elsőunokatestvérrel népes családja; és Ian vidéki szülei eleinte kissé nehezen találják meg a közös hangot...

Mindez egyáltalán nem a fantázia szüleménye, hanem csupa valós élményből összeszőtt történet. Nia Vardalos nemcsak saját tapasztalatait vetette papírra, hanem a szűk környezetében látottakat is. Ebből született meg a kanadai színésznő első irodalmi műve, amit monodráma formájában adott elő egy Los Angeles-i színházban.