Anouk Aimée kapja a berlini életműdíjat

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Anouk Aimée színésznőnek született, egy színésznő lányaként. Már 14 évesen filmezett, nővé érve pedig emblematikus figurája lett az 50-es, 60-as évek európai filmművészetének. Melankolikus szépsége a francia rendezők után európai kollégáikat is megragadta, mindenekelőtt Federico Fellinit, aki fontos szerepet bízott rá az Édes élet, később pedig a Nyolc és fél című filmjében (mindkettőben Marcello Mastroianni partnereként). Az amerikai filmesek sem várattak magukra sokáig, ezért Anouk Aimée az 50-es évek végétől egészen a 90-es évekig a két kontinens között ingázva töltötte életét.

Főszerepet játszott Claude Lelouch klasszikussá vált, Egy férfi és egy nő című művében (és szinte az összes többi munkájában is), és ezért az alakításáért Golden Globe-díjat és Oscar-jelölést kapott. A cannes-i filmfesztivál 1980-ban tüntette ki a legjobb színésznő díjával, melyet a Salto nel vuoto című filmben nyújtott játékáért ítéltek neki.

Híres filmjei közé tartozik még Sidney Lumet A találka című alkotása, a magyar származású George Cukor Justine és Bertolucci Egy nevetséges ember tragédiája című filmje. Robert Altman nagy sztárokat felvonultató, a divatvilágot leleplező Pret-a-porter című alkotásában szintén főszerep jutott neki.

A Napóleon honlapjahttp://napoleon.france2.fr/A Berlinale honlapjahttp://www.berlinale.de/

Legutóbb a Napóleon című mini-sorozatban forgatott, mely a napokban látható Magyarországon. Az 53. berlini filmfesztivál életműdíját a február 6-16. között megrendezésre kerülő eseményen veheti át. A rangos seregszemlét Rob Marshall sokat méltatott filmmusicalje, a Chicago vetítésével nyitják meg, és Scorsese Gangs of New York című alkotásával zárják.