Ridley Scottot lovaggá ütik

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Alan Bates színész, Brenda Blethyn színésznő, és egyéb kiválóságok mellett Ridley Scott neve is szerepel azok listáján, akiket II. Erzsébet brit királynő az Újév alkamából kitüntet. A filmrendezőt - akit eddig háromszor jelöltek Oscar-díjra, de egyszer sem kapta meg - lovagi címmel ajándékozzák meg, vagyis ezentúl a Sir Ridley Scott lesz a hivatalos neve.

Forrás: MTIA híres filmest rendkívül meghatotta a gesztus, és ezt nem győzte hangsúlyozni nyilatkozataiban: "Kisfiúként South Shieldsben nőttem fel, ahol még csak nem is álmodhattam arról, hogy egyszer ilyen nagy elismerésben lesz részem. Rendkívül megtiszteltető ez a kitüntetés, és boldog vagyok, hogy lovaggá ütnek. Ugyanakkor hiszem és remélem, hogy ez a tisztelgés a brit filmipar többi kiválóságának is kijár hamarosan" - nyilatkozta.

Sir Ridley Scott díszlettervezőként kezdte pályáját a BBC televíziós csatornánál, majd ugyanitt televízióműsorok, sorozatok és tévéjátékok rendezője lett. Később önálló céget alapított, és reklámfilmek rendezésébe fogott. 1977-ben készítette első játékfilmjét Párbajhősök címmel, mely a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját.

1979-ben forgatta az Alien című sci-fit, 1982-ben pedig a Szárnyas fejvadász című alkotást. Következő híres filmje majdnem egy évtizeddel később készült, ez volt az 1991-es Thelma és Louise Susan Sarandon és Geena Davis főszereplésével. Ekkor jelölték elsőzör a legjobb rendező Oscar-díjára, melyet azonban Jonathan Demme kapott meg A bárányok hallgatnak című thrillerért.

Sir Ridley-t 2000-ben jelölték másodszorra a Gladiátor című filmért, mely összesen 12 Oscar-díjra volt esélyes, és ebből 5-öt meg is kapott - köztük a legjobb filmnek járó elismerést. A rendező azonban ezúttal is díj nélkül mehetett haza, csakúgy, mint egy évvel később, amikor A sólyom végveszélyben című háborús drámáért jelölték.

Idén két film előkészítésével foglalkozott: 2003-ban forgatja majd a Matchstick Men című produkciót Nicolas Cage és Sam Rockwell főszereplésével, 2004-ben pedig a Tripoli című alkotást Russell Crowe-val.