Hollywood rekordbevétellel zárta az évet

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Hollywood 2002-ben mindent bevetett a nézők kegyeinek megszerezéséért. Olyan szuperprodukciókat gyártott, melyek egyértelműen sikerre tartottak számot, mint pl. a Pókember, A Gyűrűk ura első két része, a Harry Potter első két része és a Csillagok háborúja második epizódja, A klónok támadása. Ezenfelül több olyan produkció is készült, mely váratlan eredményt hozott, mint például a Szörny Rt. című animációs alkotás, Eminem 8 mérföld című életrajzi filmje és a Bazi nagy görög lagzi.

A Pókember honlapjahttp://www.spiderman.sonypictures.com/A klónok támadása honlapjahttp://www.starwars.com/episode-ii/A Gyűrűk ura-trilógia honlapjahttp://www.lordoftherings.net/

A legtöbb pénzt a Pókember hozta be: csak a mozijegyekből 404 millió dollárt keresett (ezenfelül további milliókat jelent a video- és tévéforgalmazás díja és a produkcióhoz tartozó árucikkek bevétele.) A második helyet A klónok támadása szerezte meg, 310 millió dolláros bevételével. Ezt az eredményt megközelítheti majd A Gyűrűk ura: A két torony bevétele, hiszen már az első két hétben 200 millió dollárt kaszált. A bevétel többi része azonban már 2003 eredményeit gazdagítja.

Az említett szuperprodukciók mind a kitartást ábrázolják a legfőbb emberi erényként, főhősük ugyanis sok akadály leküzdése árán jut el a végső célig. Nincs köztük egy sem, mely ne "happy enddel" végződne, vagyis a pozitív hősök minden esetben győzedelmeskednek a negatív erők felett.

A Bazi nagy görög lagzi honlapjahttp://movies.yahoo.com/greekwedding/

Hollywood "tündérmeséi" ugyan sok pénzt zsebelhettek be, de sokba is kerültek. Nem úgy, mint a Bazi nagy görög lagzi című független film, melyet Tom Hanks és felesége, Rita Wilson produceri cége vett kézbe. Az 5 millió dolláros költségvetésű vígjáték szintén több mint 200 millió dollárt hozott, vagyis a befektetett pénz mintegy negyvenszeresét kereste meg. Ezzel kiérdemelte a "minden idők legsikeresebb független filmje" címet. (Magyarországon január 16-án mutatják be.)

Az év utolsó hónapjában pedig több olyan alkotás került a mozikba, melyek még nagy összegeket kaszálhatnak: így például a Chicago című musical, Jack Nicholson About Schmidt című filmje, Scorsese Gangs of New York című filmeposza, és Spielberg Kapj el, ha tudsz című krimije.

Az amerikai filmipar virágzása azért meglepő, mert az amerikai gazdaság köztudottan mélyponton van. Ráadásul egyre nő azoknak a tábora, akik nem várják meg a filmek mozipremierjét, hanem jóval előtte letöltik interneten. A számítógépes kalózkodás a zeneipart igencsak megrengette, de úgy tűnik, a filmstúdióknak mégsem árt sokat.

A Los Angeles Times honlapjahttp://www.latimes.com/

A Los Angeles Times felmérése szerint 1959 óta 2002-ben akadt a legtöbb nézője az amerikai filmeknek. A lap feltevése szerint az emberek a terrorizmus és a recesszió okozta feszültségek elől menekülnek a fantázia világába. Ennek folytán 2002-ben összesen másfél milliárd mozijegy kelt el.

A közönség filmek iránti rajongásának továbbra is elsősorban a nagy hollywoodi stúdiók érezhetik hasznát: a Warner Bros, a Sony Pictures, a Paramount Pictures, a Metro-Goldwyn Mayer, a Universal Stúdió és Spielberg Dreamworks nevű cége.