A buddhisták is tiltakoznak az új James Bond film miatt

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: IntercomAz AP szerdai jelentése szerint a Jogye rend kedden közleményben bírálta a Halj meg máskor! (Die Another Day) című alkotást, amelynek egyik jelenetében James Bond egy buddhista templomban szeretkezik. Ez pedig sértő a buddhista vallásra nézve, amely 2700 éven át megtisztította a kultúrát és az emberiség szellemét - hangoztatta a közlemény.

A bombasikert aratott huszadik James Bond filmben Észak-Korea déli szomszédjának lerohanását tervezi tömegpusztító fegyverei bevetésével, ráadásul a film elején a Pierce Brosnan alakította 007-es ügynök az agresszor fogságba kerül, ahol kegyetlenül megkínozzák. A szerzetesrend a Halj meg máskor! ezen vonulatát is bírálja: véleményük szerint a film hamis színben tünteti fel Észak- és Dél-Korea javuló kapcsolatait és tovább szítja a Korea-közi konfliktust.

Dél-Koreában a buddhizmus a legnépszerűbb vallás, az ország 46 millió lakosa közül 12 millió tartozik e felekezethez. Észak-Korea már szintén elítélte a filmet, mondván, hogy az sérti a koreai nemzetet és jól példázza, hogy az Egyesült Államok a "gonosz birodalma".