Scorsese szerződést kötött új filmjéről

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Martin Scorsese

A Gangs of New York forgatása nem zajlott épp zökkenőmentesen, de úgy tűnik, a sok vita és konfliktus sem Martin Scorsese, sem Harvey Weinstein számára nem jelenti azt, hogy a másikkal nem akar többé dolgozni. Épp ellenkezőleg. A Miramax főnöke és Amerika egyik legjobb rendezője kitart egymás mellett. És ki tudja, lehet, hogy az együttműködés Scorsesenek végre meghozza élete első Oscar-díját, melyre már többször jelölték, de egyszer sem kapta meg. Harvey Weinsteinnek köztudottan jó kapcsolatai vannak az Amerikai Filmakadémia tagjaival.

A Gangs of new York honlapjahttp://www.gangsofnewyork.com/Még több link Scorseseről a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/intezmenyek,_adattarak/nepesseg,_szemelyek/hires_emberek/filmrendezok/Martin_Scorsese/

A Gangs of New York pedig többszöri pótforgatás és átvágott verzió után december 14-én végre megtartja premierjét Japánban. December 20-ától már játsszák is az amerikai mozikban.

Forrás: MTI
Tom Cruise és Harvey Weinstein

Harvey Weinstein és Martin Scorsese fejében azonban már egy új produkció terve zsibong. A napokban kötötték meg a The Aviator című filmre szóló szerződést, mely a legendás amerikai mágnás, Howard Hughes életét dolgozza fel. A forgatókönyvet eredetileg Michael Mann vitte volna vászonra, ám ő az utolsó pillanatban visszalépett, mondván, hogy az Ali és A bennfentes című filmek után neki egy időre elég volt az igaz történeteken alapuló életrajzi alkotásokból.

Scorsese azonban kapva kapott az alkalmon. Nem is csoda, hiszen Howard Hughes különös, grandziózus személysiége és rejtélyekben bővelkedő élete kiváló témája lehet egy filmnek.

Howard Hughes egy texasi szerszámgyáros fiaként jött a világra 1905-ben, a szegénységet tehát sosem ismerte. 19 éves korában meghalt az édesapja, és ezáltal megörökölt egy hatalmas vagyont, amit később - a II. világháború során - még tovább növelt. A 30-as években azonban furcsa ötlete támadt: Hollywoodba költözött, és filmproducer lett. Még rendezőként is kipróbálta magát, egyszer 1930-ban A pokol angyalai című filmben, másodszor pedig 1943-ban a The Outlaw című filmben.

Scorsese nemrég úgy nyilatkozott, hogy Hughes különös tehetségére épp A pokol angyalai című alkotás hívta fel a figyelmét, mert abban szinte tökéletesek a légi felvételek. (Márpedig a 30-as évek kezdetén ez még igencsak szokatlan lehetett.) Howard Hughes azonban nem véletlenül oldotta meg kiválóan ezeket a jeleneteket. Egész életében rajongott a repülésért, és az évek során saját repülőgépkonszernt is alapított. Új gépeket fejlesztett ki, amiket gyakran maga vezetett. Szinte minden filmje kapcsolódik a repülés élményéhez.

Egészen az 50-es évekig forgatott filemket, de ezzel párhuzamosan számos más üzletben is részt vett. Egyike avolt azoknak, akik felvirágoztatták Las Vegast, hiszen számos kaszinó, étterem és szálloda tulajdonosa volt. Nagyvilági életet élt, és világhírű színésznőkkel randevúzott.

A hatvanas évekre azonban egy korábbi hóbortja egyre súlyosabb méreteket öltött, mígnem teljesen elhatalmasodott rajta. Tisztaságmániája kezdetben csak arra terjedt ki, hogy az embereket négy kategóriába osztotta: 1.koszosakra, 2. piszkosakra, 3. mérsékelten piszkosakra és 4. mérsékelten tisztákra. Igazán tiszta csak ő volt - élete végén már annyira, hogy gyakorlatilg ruhát sem öltött a testére, csak meztelenül feküdt egy fertőtlenített lepedőn, és semmit nem érintett meg.

Howard Hughes életrajza - magyarulhttp://beluard.freeweb.hu/index5_16.htmHughes angol nyelvű honlapjahttp://users.erols.com/dbarrese/index.htmlLinkek a rendezőről a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/intezmenyek,_adattarak/nepesseg,_szemelyek/hires_emberek/filmrendezok/Martin_Scorsese/

A 60-as években vesebetegsége lett, és elhatalmasodott rajta fóbiája, ezért 1966-ban végleg visszavonult a világtól. Nem találkozott emberekkel, testőrök hada vigyázott rá, csak telefonon kommunikált a külvilággal, és bunkerszerű lakosztályokban töltötte életét. Heroinfüggő lett, és lassan csontsoványra fogyott. 10 évet töltött így, megbomlott elmével, teljes magányban, de különös módon az üzleti életben továbbra is jelentős tényező maradt. Az egyik leggazdagabb amerikai 1976-ban halt meg.

Egy róla készülő életrajzi filmben nem lehet elsődleges kérdés, hogy az őt alakító színész külsőre hasonlít-e hozzá, vagy sem. A fontos az, hogy megfelel-e a színészi kihívásnak. Hughesról ráadásul alig maradtak fenn fotók. Mizantrópként leélt évei alatt természetesen nem engedte, hogy fényképezzék, és a korábbi felvételeket is megsemmisítette.

Forrás: MTIScorsese úgy döntött tehát, hogy Howard Hughes megszemélyesítésére Leonardo DiCaprio a legalkalmasabb. A fiatal csillag az utóbbi időben egyre komolyabb feladatokat kap, és csupa nagy kaliberű személyiséget formálhat meg: Spielberg legújabb filmjében egy grandiózus bűnözőt alakít, és Baz Luhrmann is őt szemelte ki a Nagy Sándor életét feldolgozó történelmi filmje főszerepére.

Scorsese pedig épp ebben az évben bizonyosodhatott meg képességeiről, hiszen vele forgatta a Gangs of New York című filmet. A The Aviator felvételei jövő év végén kezdődnek, addig pedig Scorsese, Weinstein és DiCaprio még előző filmjükkel kampányol a világban.

Gy. D.