Az Operaház fantomja a Madáchban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A színházrajongókat hetek óta tartja feszültségben a rejtély, hogy kiket választottak ki a budapesti Madách Színház most készülő szuperprodukciója, Az Operaház fantomja szerepeire. A válogatás hetek óta kezdődött, és tulajdonképpen bárki jelentkezhetett rá. A legalkalmasab színészeket Szirtes Tamás rendező választotta ki, a darab angol jogtulajdonosai beleegyezésével. A válogatás több fordulóból állt, melynek során kb. 200 színész került megmérettetésre.

Forrás: MTI
Miller Zoltán

A csütörtökön nyilvánosságra hozott szereposztás szerint a címszerepet - az Operaház fantomját - a magyar musical-színjátszás három befutott sztárja, Csengeri Attila, Miller Zoltán és Sasvári Sándor játssza majd felváltva. Közülük Miller Zoltán az, aki egy másik főszerepre, a fiatal Raoul de Chagny vicomte szerepére is felkérést kapott, így szinte minden este színpadon lesz a Madáchban. A fiatal férfi főhőst azonban első szereposztásban Homonnay Zsolt alakítja majd, aki nemrég tért haza Berlinből, ahol évekig szerepelt a musical-színpadokon.

A darab főhősnője, a naiv Christine Daaé énekesnőt szintén sztárok játsszák majd. Első szereposztásban Bíró Eszter, aki a Miss Saigon című musicalben robbant be a magyar színházi életbe, majd a Színművészeti Egyetemen eltöltött egy év után a New York-i The American Musical and Dramatic Academy-n folytatta tanulmányait, és ott is szerzett diplomát. Néhány New York-i színházi szerep után azonban hazatért, és azóta a Budapest Klezmer Band énekesnője. Szirtes Tamással már többször dolgozott együtt.

Forrás: MTI
Király Linda

Christine szerepét alakítja Király Linda is, aki mostanáig popkarrierjét egyengette - Magyarországon és Amerikában párhuzamosan. Az Operaház fantomja az első színpadi mű, melyben szerepet vállalt. A szerep harmadik várományosa Mahó Andrea, aki Gór Nagy Mária színitanodájában végzett, és azóta már több musical főszerepét alakította, így a West Side Story Maria-ját és a Nyomorultak Cosette-jét.

Az elsőadás többi szerepében a Madách Színház híres színészei tűnnek majd fel: így pl. Szerednyei Béla, Galbenisz Tomasz, Bence Ilona, Barabás Kiss Zoltán, Lőte Attila, Koltai János, Lesznek tibor, Pusztaszeri Kornél és Vikidál Gyula.

Az Operaház fantomja Szirtes Tamás rendező számára már a sokadik zenés mű lesz, melyet színpadra állíthat. A kollégái sem kezdők a szakmában: a koreográfus Seregi László lesz, a zenei vezető Kocsák Tibor, a díszlettervező pedig Kentaur - ami azt jelzi, hogy a Madách Színház a műfaj legtapasztaltabb magyarországi alkotóit kérte fel a részvételre. A szakembereknek ezúttal a kellő anyagi fedezetük is meglesz a munkára: az előadás extra költségvetésből készül.

A musical hivatalos, angol nyelvű honlapjahttp://www.thephantomoftheopera.com/home.cfm

A premiert 2003. május 30-án tartják, és ettől fogva szinte minden este játsszák. Az előadás ugyanis forradalmi abból a szempontból, hogy bemutatásával a Madách Színház átáll a nyugati sikerszínházak gyakorlatára, és megszűnik repertoár-színház lenni. A változatos műsor helyett jövő nyártól minden este Az Operaház fantomja fogadja majd a közönséget.