A különc Daniel Day-Lewis

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A hollywoodi színészek között sok olyan akad, aki hónapokig készül a szerepére. Van, aki állatok viselkedését tanulmányozza, más könyvtárba jár anyagot gyűjteni, és van, aki hónapokkal a forgatás előtt igyekszik beilleszkedni a szerephez illő környezetbe. Daniel Day-Lewis is azok közé tartozik, akik rengeteg energiát fordítanak a színészetre. Ahogy ő fogalmaz: "Ha a színészeten keresztül nem engedhetném szabadjára a bennem rejlő erőket, azt hiszem, antiszociálisnak nyilvánítanának."

A teljes átélés érdekében szinte begubózik a megjelenítendő figurába, és a forgatás ideje alatt ki sem jön onnan. Erről az állapotról így beszélt: "Azt hiszem, az évek alatt tökéletsre fejlesztettem magamban az öncsalás technikáját, így nem esik nehezemre elhitetni magammal, hogy valaki más vagyok."

Pár éve azonban elege lett a hollywoodi sztáréletből, és a filmezéssel járó stresszt is elviselhetetlennek találta, ezért úgy döntött, felhagy a színészettel. 5 évig be is tudta tartani fogadalmát, ám Martin Scorsesenek még ő sem mondhatott nemet. Az ártatlanság kora után a híres rendező újabb szerepre kérte fel a Gangs of New York című filmjében. Egy gonosz szereplő, Bill, a hentes lett az ő karaktere.

A Gangs of New York honlapjahttp://www.gangsofnewyork.com/

A forgatáson régi módszerével vett részt: nem volt hajlandó levetni a jelmezét, és szinte a saját nevére sem hallgatott. Billként kommunikált a környezetével, ha egyáltalán valaki meg merte szólítani. Ez a színészkollégák - elsősorban Leonardo Di Caprio és Cameron Diaz - számára sok kínos percet eredményezett. Akkor nem tehettek semmit, de később nem fogták vissza ellenérzéseiket a nyilatkozatokban. Bevallották, hogy nem volt könnyű alkalmazkodniuk Day-Lewis viselkedéséhez.

A színész egy újságírótól tudta meg, hogy milyen vélemények jelentek meg róla, és nagyon feldühödött a kollégáira: "Az emberekben soha nincs annyi becsület, hogy a gondjaikat a társuk szemébe mondják. Lehet, hogy Leónak nehéz dolga volt a munkamódszerem miatt. Nyilvánvalóan Leo az egyetlen személy, aki ilyet mondhatott, vagy Cameron, vagy esetleg valamelyik másik kollégám. De mit gondol, az talán nem őrültebb dolog, ha valaki napközben hever az ágyon, egyfolytában füvezik, és a menedzserét hívogatja? Én mégsem szólok semmit, mert úgy gondolom, hogy csakis a végeredmény számít, ha egy karakter megformálásáról van szó."

A végeredményre pedig már nem sokat kell várni. A viszályok és veszekedések között forgatott Gangs of New York a karácsonyi ünnepek alatt megérkezik az amerikai mozikba.