Rosamund Pike, az új Bond-lány

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Rosamund Pike, Toby Stephens és Pierce Brosnan társaságában

"Nem is landolhattam volna ennél eszementebb helyzetben" - nyilatkozta Rosamund Pike, a 20. James Bond-film, a Halj meg máskor! női főszereplője, mikor a film körüli felhajtásról faggatták a riporterek. "Úgy érzem magam, mint az új lány az iskolában" - tette hozzá.

Rosamund Pike nem véletlenül élt ezzel a hasonlattal, ugyanis épp hogy elhagyta az iskolapadot, méghozzá a híres oxfordi egyetem irodalom szakát. A film forgatása közben vehette át diplomáját, de ahogy ő fogalmaz: "Azt hiszem, jobb színésznő leszek, mint amilyen akadémikus lett volna belőlem." Erre szerencsére már az egyetemi évek alatt rájött, és sűrűn látogatni kezdte az iskolai színjátszókört.

Az operaénekes szülők egyetlen lánya hamar meghódította a színpadot, majd kisebb szerepeket televíziós filmekben is kapott. A BBC nézői láthatták a Love in a Cold Climate és a Wives and Daughters című tévéjátékokban. Mindez azonban még csekély szakmai tapasztalatnak bizonyult ahhoz, hogy komoly színésznőként tekintsenek rá a brit filmvilágban. Az esélytelenek nyugalmával ment el a legújabb James Bond-film válogatására, és meglepetten tapasztalta, ahogy szűkült a kör körülötte: "Mikor közölték velem, hogy Bond-lány lettem, meg se tudtam mukkanni. Egyszerre belém nyilallt, hogy részese leszek valaminek, ami már a filmtörténethez tartozik."

Amikor azonban már elkezdődtek a felvételek, nem maradt ideje a csodálkozásra. Szerepe ugyanis annyira eltérő a valóságos személyiségéhez képest, hogy igencsak nagy erőfeszítést igényelt az életre keltése. Olykor kissé furcsán érezte magát, mikor példaképe, Judi Dench okította egy-egy trükkre, miközben ő megpróbált a hűvös és távolságtartó Bond-lány karakterében maradni.

Miranda Frost ugyanis rideg és számító ügynök, aki valaha olimpiai aranyérmet nyert vívásban. Sportkarrierjét arra használja, hogy mögötte elrejtőzhessen ügynöki tevékenysége. Rosamund Pike hónapokig járt vívóedzésre, és tanára különleges tehetséget fedezett fel benne.

A Halj meg máskor! honlapjahttp://www.jamesbond.com/

A Pierce Brosnannel forgatott ágyjelenet azonban korántsem jelentett ekkora kihívást számára. "Végül is még a stábtagok sem látták a mellemet" - nyilatkozta. Számára különben sem ez volt a legfontosabb a szerepben. Ahogy Halle Berry, ő sem győzi eleget hangsúlyozni, hogy a modern Bond-lányok már egyenrangú partnerei a titkosügynöknek, és nem csupán cicababák, akiken a férfiak legeltethetik a szemüket.

Bár Rosamund Pike számít arra, hogy ezentúl főképp akciófilmek főszerepeivel keresik meg, az ő álma az, hogy egyszer hasonlóan nyers és elementáris alakítást nyújthasson, mint Emily Watson a Hullámtörés-ben.