Cate Blanchett újságírószerepben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIYvonne Ridley azért indult Afganisztánba, hogy az Express című brit lapnak tudósítson az ottani helyzetről. Épp a pakisztáni határ közelében vándorolt szamáron, amikor a tálibok elfogták és börtönbe zárták. 11 nap után kiszabadult, és visszatérhetett Nagy-Britanniába, ahol később megírta az In the Hand of the Taliban című könyvét, mely 2002 elején került a boltokba.

A mű nemcsak az olvasóközönség körében volt sikeres, de a hollywoodi filmesek is felfigyeltek rá. Hamar megszületett a szándék egy filmadaptáció készítésére. A projektet Gordon Thomas vette a kezébe - aki maga is író, és eddig összesen 7 művét dolgozták fel filmen. A brit újságírónő életéről tervezett produkciót így jellemezte:

"Azt gondolom, Yvonne Ridley története kifejezetten elegáns, ami az ő sajátos szemléletmódjából fakad. A könyvet én egyfajta utazó regényként definiálnám, ami részben Afganisztánról, részben a fogságban szerzett élményekből tevődik össze. Ugyanakkor fontos részét képezi az is, ahogyan ő az iszlám vallást értelmezte a maga számára; valamint amit a hazaérkezése után megőrzött ebből a kalandból és beépített az életébe."

Gordon Thomas már azt is tudja, ki tudná a leghitelesebben eljátszani az újságírónőt: Cate Blanchett. Bár a színésznő még nem írt alá szerződést, de a tárgyalások már előrehaladott fázisban tartanak. Blanchettnek már egyébként is van tapasztalata a bátor újságírónők ábrázolásában, ugyanis Joel Schumacher legújabb filmjében egy ír riporternőt alakít. (A Veronica Guerin várhatóan 2003 tavaszán kerül a mozikba.)

Cate Blanchett rajongói oldalhttp://pluto.spaceports.com/~cate/Interjú Yvonne Ridleyvelhttp://www.geocities.com/inuk_nowar/interview_yvonne_ridley_1.htmYvonne Ridley írása az Iszlámrólhttp://www.netcomuk.co.uk/~magamiet/Articles,_lectures/My%20Journey%20to%20Islam.htm

Yvonne Ridley megformálása azonban nagy átalakulásra készteti majd, hiszen csaknem 10 évet kell öregíteni rajta (az újságírónő 44 éves), és meg kell tanulnia az ő akcentusával beszélni. Gordon Thomas azonban meg van győződve arról hogy mindez Blanchettnek sikerül majd, és tökéletes lesz a szerepben. Számára ugyanis az a fontos, hogy a film az elmélyültebb európai hagyományok szellemében készüljön.

"Ez egy hamisítatlanul brit történet, ezért már attól is ódzkodom, hogy amerikai stúdió készítse el a filmváltozatát. Nem szeretném, ha a végén egy akciófilm kerekedne belőle. Yvonne Ridley utazása ugyanis leginkább az önmegismerésről szól."

Yvonne Ridley egyetért Thomasszal, és csak azzal a feltétellel engedi leforgatni a történetét, ha az nem állít hazugságokat az iszlámról . "Nem tudom, ki játszhatná el az életemet a leghitelesebben, de azt tudom, hogy csakis eredeti helyszínen szabad készülnie a filmnek, autentikus környezetben" – nyilatkozta. "Több amerikai producert voltam kénytelen elutasítani azért, mert úgy éreztem, hogy egyoldalúan szeretnék ábrázolni a mohamedánok viselkedését. Ezért még az is előfordulhat, hogy arab támogatókat vonunk be a produkcióba, mivel közülük is többen jelezték közreműködő szándékukat."

Az újságírónő a történtek óta megszállottan harcol a mohamedán nők jogaiért Nagy-Britanniában és az iszlám országokban, és számos dokumentumfilmet készített a témáról.