Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Michael Crichton kálváriája

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Michael Crichton sosem óhajtott hollywoodi híresség lenni. A Harvard orvosi karán végzett író elsősorban forgatókönyveiről és rendezéseiről vált ismertté, nem a magánéletéről. Olyan sikeres produkciók fűződnek a nevéhez, mint a Kóma, a Zaklatás, A nagy vonatrablás, A gömb és Jurassic park, valamint a Vészhelyzet című sorozat. A filmkészítés hátterében dolgozó emberként nem kellett a sajtó tolakodó kíváncsiságával foglalkoznia, a magánéletét nyugalomban tölthette. Egészen mostanáig.

Szeptemberben kezdődött a rémálom számára, amikor végleg elvált feleségétől, akivel 13 éves házasság után döntöttek a különélés mellett. Crichton nem szerette volna, hogy a nyilvánosság elé kerüljön az ügy, ám egy nap meglepetten látta ügyvédjét, Stephen Kolodnyt egy tévéműsorban nyilatkozni. Mint később kiderült, a felesége tudott az ügyvéd tévés felkéréséről, csak neki nem szólt senki.

Ezután Crichton megpróbált titokban költözni új otthonba. Úgy tudta, hogy csak a legközelebbi hozzátartozói ismerik új címét, és hogy ez mégsem így volt, arra brutális körülmények között kellett rádöbbennie. Egy szeptemberi éjjelen 13 éves kislányával nyugodtan aludtak a Santa Monica-i házban, amikor hajnali 5-kor két álarcos betörő tört rájuk.

Mindkettőjüket megkötözték, és elvitték az író pár személyes holmiját. Minthogy nem kifejezetten az értékre utaztak, Crichton egyértelműen tudhatta, hogy ő volt a célszemély. Csak jóval azután tudta kioldozni a kötést, miután a rablók távoztak, és ekkor tudta hívni a rendőrséget is.

Később így emlékezett a támadásra: "Azt mondták, ne mozogjak, és én úgy tettem, ahogy kérték. Nemigen volt más választásom, minthogy egy pisztolyt szegeztek a fejemnek."

Mindez csak úgy történhetett meg, hogy a ház nem volt ellátva biztonsági rendszerrel. Az író ezt azzal indokolja, hogy még éppen csak hogy beköltözött, és rejtőzködése miatt nem számított hívatlan látogatókra. Valóban úgy hitte, hogy mindenki számára ismeretlen helyen tartózkodik.

Mindenesetre további kellemetlenséget okozott neki a sajtó mohó érdeklődése és zaklatása. Ő - mint mondja - úgy tudta csak feldolgozni a traumát, hogy nem beszélt róla, miközben mindenhonnan kérdések záporoztak rá. Kislánya azóta az édesanyjánál van rendőrségi felügyelett mellett, neki azonban folytatnia kellett az életét.

"A traumát nem kizárólag a rablótámadás okozta" - mesélte nemrég az angol Daily Telegraph című lapnak, miután úgy érezte, hogy már képes szembenézni a nyilvánosság érdeklődésével. "Eleinte legalább akkora szenvedést okozott a riporterek erőszakossága, akik szinte vadásztak rám, és sosem hagytak békén. Sátrakat vertek az otthonom körül, és minden lépésemet lesték. Hamarosan egész Kalifornia tudta, hogy hol lakom. Nem volt más választásom, mint hogy megint elköltözzek és új otthont keressek magamnak."

Nem vitathatja senki, hogy Michael Crichtonnak most leginkább nyugalomra van szüksége. Már csak azért is, mert a munkát nem hagyja abba: a 20th Century Fox már megvásárolta legújabb nivellájának, a Prey című műnek a megfilmesítési jogát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről