Malkovich csirkét robbantott

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIJohn Malkovich első filmje politikai témát dolgoz fel. Nicholas Shakespeare angol író regényéből készült (melyből maga a szerző írt forgatókönyvet), és a perui Fényes Ösvény nevű maoista gerillamozgalom működését ábrázolja. A film - témájából adódóan - brutális jelenetet is tartalmaz.

A The Dancer Upstairs amerikai-spanyol koprodukcióban készült, spanyol színészekkel. A permierjére a 2002 januárjában megrendezett Sundance Filmfesztiválon került sor, de később megjárta San Sebastián, Chicago és Gent fesztiváljait is. Sehol sem keltett botrányt, de tény, hogy eddig még csak főként szakmai közönség láthatta. (Bár Spanyolországban és Argentínában már a mozik is játsszák.)

Angliai bemutatóját december 6-ára tűzték ki, de az elmúlt hetekben ennek megvalósulása komoly veszélybe került. A Brit Cenzori Hivatal (British Board of Film Classification - BBFC) ugyanis kifogást emelt az egyik jelenet ellen, melyben egy csirkét dinamittal robbantanak fel. Szerintük a képsorok kegyetlensége miatt megengedhetetlen a film eredeti verziójának bemutatása, ezért arra kötelezték Malkovichot, hogy vágja ki a filmből.

A filmet gyártó cég erre hajlandónak is mutatkozott, ám a rendező közbelépett. Bebizonyította a bizottságnak, hogy a jelenetben szereplő csirke nem esett áldozatul a forgatásnak, mi több: érintetlenül került vissza a gazdájához. A jelenetet trükk segítségével oldották meg.

A BBFC az 1937-ben alakult Cinematograph Film Act nevű szervezettel összhangban működik, mely eredetileg a westernfilmekben szereplő lovak érdekeit védte. Szabályzatuk szerint mindazon produkciók bemutatása jogot sért, melyekben az állatokat "a film készítése során kegyetlen elbánásban vagy terrorban részesítették, vagy bármilyen fájdalmat okoztak nekik.Ugyanez vonatkozik azokra az esetekre is, melyekben az állatokat erőszakos eszközökkel vették rá arra, hogy feldühödjenek."

A The Dancer Upstairs honlapjahttp://www.foxsearchlight.com/thedancerupstairs/John Malkovich rajongói oldalahttp://eiuhalloffame.tripod.com/malkovich/malkovich.htmlA BBFC honlapjahttp://www.bbfc.co.uk/

A BBFC szóvivője elmondta a BBC riporterének, hogy "egy csirkét senki sem taníthat be arra, hogy színjátsszon, de a erőszakos módszerekkel elérhető, hogy a jelenetnek megfelelően cselekedjen. Csakhogy ez törvénybe ütközik." A szóvivő azt is elmondta, hogy bár a jelenetben szereplő dinamit nem volt valódi, a helyettesítésére szolgáló szikrázó biztosíték szintén megrémiszthette a csirkét.

A szervezetnek mellesleg egy kutyás jelenettel is problémája volt Malkovich művében, mert az állatot a farkánál fogva kötözték a dinamithoz. Ez azonban hamar tisztázódott, mert a kutya gazdája levélben igazolta, hogy az állat speciálisan kiképzett, és nem esett baja.

John Malkovich: The Dancer Upstairs című filmje tehát december 6-ától látható Nagy-Britanniában, és végül is nem ment keresztül nagyobb procedúrán, mint Alejandro González Inarritu Korcs szerelmek és Pedro Almodóvar Hable con Ella című filmje. Ezek ugyanis szintén csak azután kerülhettek a brit mozikba, hogy alkotóik előtte igazolták a hivatalnak, hogy a bennük szereplő állatokkal nem bántak kegyetlenül, és ép bőrrel úszták meg a forgatást.

Gy. D.