Levették a műsorról Madonna filmjét

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó: www.madonna.comAmilyen sikeres Madonna énekesnőként, annyira rossz ómen egy filmnek, ha abban színésznőként szerepel. Szinte egyetlen próbálkozása sem végződött diadallal. A kritikusok számtalanszor megállapították, hogy kellemetlen jelenség a vásznon és alkalmatlan a színészi feladatokra, de ő mégsem adta fel színészi ambícióit soha. Miután férjhez ment Guy Ritchie-hez, csak idő kérdése volt, mikor jelenik meg az egyik legtehetségesebbnek tartott rendező filmjében.

Guy Ritchie épp ellenkező karriert futott be a filmvilágban: mostanáig csak elismerést kapott. Első két filmje, ARavasz, az Agy és két füstölgő puskacső, valamint a Blöff szinte osztatlan tetszést aratott mind a kritika, mind a közönség köreiben. Harmadik filmjével azonban egész más vizekre evezett: egy 1974-es olasz történet feldolgozására vállalkozott. A Swept Away eredeti verzióját Lina Wertmüller rendezte, aki csak hosszas vívódás után engedélyezte az újraforgatást.

Ma már úgy tűnik, mindenki jobban járt volna azzal, ha - akár az ő, akár más döntése folytán - meghiúsul a projekt. A Swept Away azonban elkészült, bár hosszú időt töltött a vágóasztalon. A silány minőségű nyersanyagot azonban már a vágó sem menthette meg, ráadásul munkáját akadályozta Madonna folytonos aggályoskodása.

Forrás: MTIGuy Ritchie még tett egy utolsó kísérletet arra, hogy jó hírét keltse a filmnek.Minden újságnak azt nyilatkozta, hogy felesége remek színésznő, és ezt közös filmjük egyértelműen bizonyítani fogja.

A Swept Away első kudarca az volt, hogy a cannes-i filmfesztivál zsűrije visszaküldte a kópiát azzal az üzenettel, hogy a film további munkálatokat igényel. Így - az előzetes tervekkel ellenétben - nem vetítették le az egyik legrangosabb szakmai eseményen.

Az amerikai premier sem zajlott zökkenőmentesen: a szeptember végi bemutatót október közepére kellett halasztani. Arra azonban senki nem számított, hogy már az október 11-ét követő hétvégén megbukik a film. Erre ugyanis csak ritkán akad példa, főleg ekkora sztárok esetében. A Swept Away 196 amerikai moziban mindössze 354 ezer dollárt hozott abban a periódusban, amikor a frissen bemutatott alkotások a legtöbb bevételt érik el - általában több millió dollárt.

A közönség lanyha érdeklődését már csak a fanyalgó kritikák múlták fölül. Jelzők és hasonlatok garmadáját vonultatták föl a film gyatra minőségét és Madonna gyenge alakítását érzékeltetve. Ezek után sejteni lehetett, hogy a további időszak sem hoz majd változást. Az elmúlt két hétben a legtöbb mozi már csak naponta egyszer tűzte műsorra, akkor is csak néhány fős közönség előtt.

Lina Wertmüller már százszor megbánta, hogy átengedte a törnétenet megfilmesítési jogait. "Ez a kudarc számomra is nagy probléma. Én ugyanis már megírtam a történet folytatását, és attól tartok, így többé senki sem támogatja, hogy elkészüljön a film belőle. Nagyon aggódom.Ugyanakkor nem értem, Madonna és a férje hogy adhatott ki ilyen silány munkát a kezéből!"

A Swept Away hivatalos honlapjahttp://www.sonypictures.com/movies/sweptaway/Madonna a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/kultura,_muveszet,_tarsadalom/muveszet/zene/mufajok/pop,_rock/pop,_rock_eloadok/kulfoldi_enekesek/Madonna/

A filmet gyártó Sony Pictures végül úgy döntött, hogy nem forszírozza tovább a vetítést, és visszavonja a kópiákat. Így az egyik producer, Vince Vaughn - aki mellesleg Ritchie legjobb barátja és Claudia Schiffer férje - több mint 40 millió dollárt bukott a produkción. A DVD és videokazetták forgalmazása még valamit segíthet az anyagi csődön, de nyilvánvalóan nem sokat.

A Swept Away európai premierjét 2003 márciusára tűzték ki, de ezek után kérdéses, kitartanak-e az eredeti tervek mellett.

Madonna kedvét azonban semmi nem szegheti: máris új film ötletén dolgozik, melynek a forgatókönyvét is maga írja. A főszerep eljátszása ezúttal nem állítja nagy kihívás elé: saját életét kell majd a vásznon megelevenítenie. A történet egy Hollywoodban élő sztár boldogtalan hétköznapjait mutatja majd be.

GY. D.