Hét magyar film forgatása kezdődik októberben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Bár az új filmtörvény elfogadása tovább húzódik, és a filmszakma jövő évi állami támogatásáról még semmit sem tudni, a magyar filmgyártás gőzerővel működik októberben. A Kulturális Minisztérium 500 milliós gyorssegélye lehetővé tette, hogy a forgatások elkezdődjenek, még úgy is, hogy többen nem tudják, miből fejezik majd be az alkotásukat.

Pacskovszky József, az Esti Kornél rendezője október 25-én kezdi forgatni a Miért nem tudjuk megbeszélni a dolgainkat? című filmjét. A történet egy fülledt nyári nap történetét meséli el, melyet váratlan havazás tesz különlegessé. A megbolondult időjárás felforgatja az emberek mindennapjait, akiknek élete ezáltal hirtelen fordulatot vesz. "Kelet-európai sors-miniatűrökön keresztül pillanthatunk be hőseink érzelmi életébe ezen a különös napon. A történetekből kirajzolódó érzelmi térkép néha lírai, néha komikus, néha mosolyognivalóan abszurd..." - írja szinposzisában a rendező. A film főbb szerepeit a francia Eric Desfosses, valamint Rudolf Teréz, Rátóti Zoltán, Györgyi Anna és Viczián Ottó alakítja.

Jeles András József és testvérei címmel írt forgatókönyvet a bibliai történetből. Az 59 milliós költségvetésből készülő alkotás szokatlan formát ölt: árnyjáték képében jelenik meg. A szereplőket Nagy József Lyonban működő mozgásszínházi társulata eleveníti meg, akiknek játékát egy narrátor kommentálja ómagyar nyelven. A produkció különleges átmenetet képez a film és a színház között, operatőre: Babos Tamás. A forgatás október 24-én veszi kezdetét.

Jancsó Miklós folytatja Pepe és Kapa történetét, ezúttal a Járkálj csak, halálraítélt! című filmben. A Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, az Anyád!…a szúnyogok, és az Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél alkotógárdája már összeszokott: az új film operatőre ezúttal is Grunwalsky Ferenc, főszereplője pedig Scherer Péter és Mucsi Zoltán. Előfelvételeket már tartottak szeptemberben, és október 16-ától folytatják a forgatást.

Antal Nimród az első játékfilmjét kezdi forgatni október 24-én, Kontroll címmel. A rendező videoklipjeiről és reklámfilmjeiről ismert (ezeket a munkáit most mutatja be a Titanic Filmfesztivál), első játékfilmjének forgatását azonban hosszas előkészületek előzték meg. A Kontroll BKV-ellenőrök mindennapjairól szól, és a metróban játszódik. Főszerepeit Pindroch Csaba, Mucsi Zoltán és Szabó Győző alakítja, de az apróbb epizódszerepekben is híres magyar színészek tűnnek fel, mint pl. Eszenyi Enikő, Kulka János és Cserhalmi György, operatőre pedig Pados Gyula lesz.

Kardos Sándor eddig operatőrként dolgozott (többek között az Eldorádó, A kis Valentinó, az Egészséges erotika, Glamour és a Hídember című filmeket fényképezte), most azonban nekivág élete első rendezésének. Igaz, a kamerát ezúttal sem engedi át másnak: a Telitalálat című filmnek nemcsak rendezője, hanem operatőre is egyben. Társrendezője Szabó Illés, aki a forgatókönyvet írta. A történet '56-ban játszódik, amikor valaki megnyeri a Totó 13 + 1-es találatát, ám a forradalom miatt nem tud mit kezdeni a pénzzel. A főszerepeket Gáspár Sándor, Törőcsik Mari, Szalay Mariann és Szirtes Ági alakítja. A forgatás október 21-én veszi kezdetét Budapesten.

Vicsek Károly újvidéki filmrendező, aki elsőként készített magyar filmet Jugoszláviában. Most magyar gyártásban forgatja a Bolygótűz című alkotását, mely szintén '56-ban játszódik, és a forradalom vajdasági aspektusát tárja fel. A családtörténet szereplői újvidéki és vajdasági színészek lesznek, a helyszíne pedig Szabadka és környéke.

A Budai György produceri támogatásával készülő Megálló is tovább forog. Az öt fiatal rendező és Jancsó Miklós közreműködésével készülő produkción most épp Schilling Árpád dolgozik. A 78-as busz éjszakai járatán játszódó szkeccsfilm főszereplője Csuja Imre, aki a buszsofőrként minden részben szerepel, Schilling epizódjának pedig a pornószínésznő Michelle Wild a női főszereplője. Török Ferenc Cipők, Bodó Viktor Negyedóra, Mundruczó Kornél: A 78 Szent Johannája, Pálfi György Táltosember vs. Ikarus és Schilling Árpád No Comment című rövidfilmje csupán laza kapcsolatban áll egymással.

A forgatásokban bővelkedő őszi időszakot valószínűleg az is indokolja, hogy a választások miatt a nyáron a szokásosnál is kevesebb alkotás felvétele kezdődhetett meg. Az a pár, ami elegendő pénzzel rendelkezett, már túl van a felvételeken, és most az utómunkálatok fázisában tart. Az tehát már szinte biztos, hogy a 2003. februárjában megrendezendő 34. Magyar Filmszemle a korábbiaknál bővebb és izgalmasabb programmal rendelkezik majd.

Gy. D.