Tizedszer is Titanic

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Október 9-én gálaesttel kezdődik a 10. Titanic Filmfesztivál, melyet Grunwalsky Ferenc rendező nyit meg. A filmes seregszemlén ebben az évben is főként olyan alkotások láthatók, melyeket Magyarországon nem forgalmaznak, de a világ filmiparának jelentős művei. Ennek szellemében a nyitógálán Hayao Miyazaki: Chihiro Szellemországban című munkáját vetítik, mely nemcsak hazájában aratott példátlan sikert, de a berlini filmfesztiválon is, ahol - animációs filmként először - Arany Medve-díjjal jutalmazták.

A Hukkle hivatalos honlapjahttp://www.hukkle.hu/A Pók hivatalos honlapjahttp://www.spiderthemovie.com/

A fesztiválon több díjnyertes alkotás szerepel még, melyeket a Hullámtörők című szekcióban gyűjtöttek össze. Köztük van Pálfi György: Hukkle című filmje is, amely nemrég hozott el különdíjat a San Sebastianban tartott filmfesztiválon, és amely az Oscarért folytatott küzdelembe is beszállhat Magyarország képviseletében. Ebben a blokkban látható Dánia legújabb dogma-filmje, az Olasz nyelv kezdőknek, valamint David Cronenberg: Pók című műve, Ralph Fiennes főszereplésével.

Az ifjúság érdes modora cím alatt találhatók a kamasztársadalommal foglalkozó filmek, mint pl. a francia Befulladásig, az amerikai Donnie Darko (Drew Barrymore, Jake Gyllenhaal és Patrick Swayze főszereplésével), és az angol Genya című alkotás. A Kép a képben elnevezésű blokk pedig azokat a műveket tömöríti, melyek témája a fényképezés és filmezés művészetével kapcsolatos. Köztük van a Robin Williams Sötétkamrá-ja és a Mike Figgis által rendezett Szálló.

Atom Egoyan honlapjahttp://www.egofilmarts.com/Az Ararat honlapjahttp://

Atom Egoyan új filmjét, az Ararat-ot is ebben a válogatásban mutatják be. Az örmény származású kanadai rendező munkásságát 1994-ben a Titanic mutatta be először a magyar közönségnek, idén pedig arra is esély mutatkozott, hogy személyesen utazzon hozzánk. Végül azonban ez a terv meghiúsult, így helyette magyar származású producere, Robert Lantos látogat a fesztiválra. (Ő többek között Szabó István: Napfény íze című művének is producere.)

Külön blokkban vonul fel Nagy-Britannia, Németország és Franciaország filmes termése, és a könnyedebb, humorosabb alkotások. A dokumentumfilmes szekció legismertebb alkotása Terry Gilliam: La Mancha eltévedt lovagja című munkája, mely saját kudarcba fulladt forgatásáról tudósít.

Horváth György fesztiváligazgató kiemelten fontosnak tartja, hogy idén az animációs filmeknek is külön blokk jutott. A Másik dimenzió keretén belül található a Bűn és Bűnhődés című lengyel alkotás, mely Dosztojevszkij regényének elemeit dolgozza fel.

A Titanic Filmfesztivál hivatalos honlapja - programinfohttp://www.datanet.hu/titanic/Filmszemlékről a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/kultura,_muveszet,_tarsadalom/muveszet/vizualis_muveszetek/filmmuveszet/filmszemlek,_esemenyek/

A Titanic meghatározó szelete a Klipsz - Szemrevaló fülbevalók című videoklip-válogatás. Déri Zsolt szerkesztő a műfaj legjobbjainak alkotásait gyűjti össze évről évre, melyek között eddig csak külföldi rendezők munkái szerepeltek. (Kivéve talán a magyar származású Pedro Romhanyi világsztárokkal készült klipjeit.) Idén először magyar előadóknak készített magyar klipek kerültek a programba. Antal Nimród rendező szinte már életművet tudhat maga mögött a műfajban, melyhez hozzátartoznak reklámfilmes munkái is. Ezeken kívül levetítik Biztosítás című vizsgafilmjét és készülő játékfilmjének beharangozóját is.

Már kinyomtatták a fesztivál programfüzetét, amikor egy lengyel alkotás jelentkezett, hogy szívesen részt venne a Titanic-on. Így afféle bónuszként október 21-én, az utolsó utáni napon tartják a Férfiügy című film pótvetítését.

Gy. D.

Korábban:
Pálfi Hukkle-je indulhat az Oscarért
Pálfi György díjat nyert San Sebastianban
Megkezdődött a torontói filmfesztivál