Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A balettosok zárt világát bemutató film ötlete eredetileg Neve Campbellnek jutott eszébe, aki elment Barbara Turner írónőhöz, hogy készítsen belőle forgatókönyvet. Tőle került a terv a Sony Picture-höz, akik felkérték Robert Altmant rendezőnek.

Minthogy Altman filmjei híresek arról, hogy zárt közösségek életét mutatják be éles kritikával, épp neki való téma volt egy balett-társulat hétköznapjainak megfilmesítése. A rendező 1993-ban a Rövidre vágva című filmjével az amerikai társadalomról, 1994-ben a Pret-á Porter-val a divat világáról, 2001-ben a Gosford Park-kal pedig az angol arisztokrácia világáról rántotta le a leplet.

A The Company című alkotás a chicagói Joffrey Ballett berkeiben játszódik majd, és a táncosok apró harcait ábrázolja. Neve Campbell egy fiatal táncosnőt játszik benne, aki arról ábrándozik, hogy egy nap ő lesz a társulat vezető táncosa. Malcolm McDowell a balettosok művészeti vezetőjét, a Pókember fiatal sztárja, James Franco pedig Campbell "civil" szerelmét alakítja.

Művészmozi mindörökkéhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=33172

Altman hetek óta megbeszéléseket tart a Joffrey Ballett vezetőivel, hogy jobban megismerje életüket. Állítása szerint már alig várja a forgatás október 9-ére kitűzött kezdését: "Izgatottan készülök egy újabb területre, amelyet eddig még nem robbantottam szét a kritikámmal."

A filmvilág "nagy öregjének" lenyűgöző a munkabírása: televíziós munkáit is beleszámítva ez lesz a 76. mozgóképes alkotása. Filmjei szinte minden esetben elismerést váltanak ki, idén a Gosford Park-ért jelölték Oscar-díjra, a legjobb rendező kategóriájában. 77 éves kora ellenére nem hagy ki egyetlen évet sem anélkül, hogy új produkcióval ne jelentkezne - csodálói legnagyobb örömére.

Korábban:
Cate Blanchett Altman kémtörténetében
Az Oscar-díj garantálja a kasszasikert
Robert Altman életműdíjat kapott