Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Magyarországon eddig külön tartották az úgynevezett "profi" és "amatőr" filmesek versenyét. A profiké a Magyar Filmszemle - ami általában februárban kerül megrendezésre -, az amatőrök pedig egy éven belül többször is bemutathatják műveiket, legrangosabb fesztiváljuk az Open Film Fesztivál (OFF), a győri MédiaWave, valamint a Francia Intézet és a Banán klub közös rendezvénye, Menekülés a rövidfilmbe címmel.

A 2. Soho filmÉsfesztivál programjahttp://www.moziplussz.hu/?oldal=cikk&id=40

Tavaly azonban létrejött egy olyan filmes seregszemle, amelyen profi és amatőr filmesek egyaránt megmutathatják legújabb munkáikat: a Soho filmÉsfesztivál a budapesti Ráday utcában. Idén másodszor lehetett nevezni a filmekkel, melyeket a környék szórakozóhelyein és éttermeiben felállított vásznakon vetítenek le. Az esemény ma este veszi kezdetét és vasárnap estig tart, belépődíja nincsen. Fővédnöke: Jancsó Miklós és Grunwalsky Ferenc.

A Ráday utca három napra tehát átalakul, fesztiválhangulat lengi be. Tavaly összesen 10 ezer látogató vett részt az eseményen. Az érdeklődők szavazhatnak is arról, hogy melyik film nyerte el leginkább a tetszésüket. A legtöbb voksot kapott alkotásokat egy későbbi időpontban az Uránia Filmszínház mutatja be.

A műsor meglehetősen eklektikus: kísérleti-, dokumentum-, animációs és játékfilmek egyaránt fellelhetők benne. Az utca végében felállított nagyszínpadon pedig minden este megtekinthető egy-egy kiemelt film premier előtti vetítése. Erdélyi Dániel: Előre című alkotása pénteken, a Gengszterek című francia film szombaton és a Vándormadarak című természetfilm vasárnap este negyed tízkor kezdődik. A nagyszínpadon emellett különböző műfajban zenélő, illetve táncoló együttesek is fellépnek. A "fesztivál kabalája"-ként említik a nagyszínpad műsorvezetőjét, Szabó Győzőt.

Korábban:
Magyar siker a velencei filmfesztiválon
Megkezdődött a torontói filmfesztivál
Magyar film nyert díjat Locarnóban