Falus András

Vágólapra másolva!
A genetika, immunológia és az informatika összefogása nagy népbetegségek elleni küzdelemben
Vágólapra másolva!

I. Bevezetés

Napjaink egyre szélesebb körben elterjedő betegségeinek kezelése nagy kihívás az orvostudomány számára. A modern számítógépes hátteret kihasználva a genomika, az immungenomika és a bioinformatika összefogásával egyre több ismeretanyag áll az orvosok, kutatók rendelkezésére, amelyek új lehetőségeket nyitnak a gyógyításban.

II. Az immunválasz jellegzetességei

Az immunrendszer feladatai közé tartozik a rendszeresen, kívülről behatoló, különböző kórokozók támadásainak kivédése és a szervezetben tumorossá fajuló sejtek elpusztítása. Azonban ha az immunrendszer működésében hiba lép fel, akkor a szervezet számára káros autoimmun folyamatok illetve allergiás reakciók kialakulása következik be.

III. Genomika - szemlélet és módszertan

A mai népbetegségek feltérképezése során a kutatók rengeteg adatot halmoztak fel, amelyek rendezése, rendszerezése a bioinformatika feladata. Ennek a sok adatnak a kezelésére új feldolgozási technikák alakultak ki, ezzel egyidejűleg a kutatási módszerek is megváltoztak, amiben nagy szerepe van a világhálón tárolt hatalmas mennyiségű információnak, illetve azok azonnali továbbítási lehetőségének.

IV. Az immungenomika és a bioinformatika együttes felhasználása népbetegségekben

Az allergia, illetve az asztma, a daganatos megbetegedések és a kóros elhízás ma már népbetegségnek számít a "fejlett" társadalmakban. Az immungenomika és a bioinformatika lehetőségeit kiaknázva egyre több információval rendelkezünk ezekről a betegségekről, amelyeknek hátterét, okait megismerve, új terápiás kezelések kidolgozására van lehetőség.

V. Orvosbiológiai kutatás és a nemzetközi trendek

Az orvosbiológiai kutatások jelentőségét mutatja, hogy a nemzetközi pályázatokban elnyerhető összegek jelentős részét ezen tudományterület kutatói pályázhatják meg. A kutatások eredményeinek hasznosságát, hasznosíthatóságát és az emberek életminőségében nagymértékű javulást eredményező fejlődés bizonyítéka a 20. század során odaítélt számos orvosbiológiai Nobel-díj.