Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

I. Genom, genomprogramok, genomika

A genetika, illetve egyre inkább a genomika forradalmát egy elképesztő jelentőségű áttörés, a genomprogramok befejezése és az eredmények közzététele tette lehetővé. Természetesen nem csupán az emberi genomról, hanem más fajok, például az egér, a szőlőmuslica (a genetikusok egyik kedvenc "háziállata"), különféle férgek, baktériumok, illetve növények, például a rizs genomjáról is szó van, hiszen a DNS, illetve a genetikai kód egységes és univerzális a ma ismert élő rendszerekben.

Ma már Önök közül bárki, akinek van számítógépe és csatlakozni tud a világhálóhoz, gyakorlatilag szabadon felkeresheti azokat a genetikai adatbankokat, ahol majdnem a szó szoros értelmében naprakészen lehívható bármely emberi gén betűsorrendje, illetve a génről megjelent információk sora. Szabadon hozzáférhetők az információk az egyes génekhez kapcsolható tulajdonságokról vagy betegségekről, az etnikumok közötti eltérésekről és még sok más aktuálisan megismert tényről.


1. ábra



Ez a forradalom teremtette meg a genomikát, a gének összességének vizsgálatát jelentő új tudományt. Mostantól fogva egyszerre tudjuk akár az összes emberi (és más élőlényeket meghatározó) gént s azok összjátékát vizsgálni. Mostantól kezdve genomalapú, genomléptékű biológiáról (például az immunológia és a gyógyszertan esetében immunogenomikáról, illetve farmakogenomikáról) beszélünk.



Mi a háttere ennek a kiemelt támogatásnak, mely korábban még a nyugati világban is elképesztőnek számított volna? Venetianer Pál akadémikus tavalyi előadása szemléletes képet festett a DNS, illetve a génkutatás lehetőségeiről és távlatairól. Én ott szeretném folytatni, ahol ő befejezte.