Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

angström
Hosszmértékegység, melyet az atomi méretek tartományában használnak, 1 angström = 10-10 m.

C60-molekula
Héjszerűen elhelyezkedő 60 szénatomból felépülő molekula, mely a fullerénmolekulák családjába tartozik. A molekulában az atomok elhelyezkedése megfelel egy futball-labda mintázatának.

elemi cella
Az a kis térfogatelem, amelynek szoros, térkitöltő egymás mellé pakolásával kapjuk a kristályokat. Különböző anyagoknak különböző alakú elemi cellája lehet.

fázis
A hullámok egyik jellemző paramétere, amely azt adja meg, hogy egy adott viszonyítási ponthoz képest a hullám egy másik pontja a hullámhossz hányszorosával van távolabb.

femtosecundum (fs)
Időmértékegység, 1 fs = 10-15 másodperc.

fullerénmolekulák
Zárt héj-szerűen elhelyezkedő szénatomokból felépülő molekulák, felfedezésükért 1996-ban Nobel-díjat adtak.

hullám
A hullám térben és időben periodikus jelenség, ami azt jelenti, hogy a hullámhossz vagy periódusidő egész szám-szorosával eltolva ugyanolyan értéket vesz fel, matematikai formában A(t,x)=A(t+n*T,x+mL), ahol n és m egész számok, T a periódusidő, L pedig a hullámhossz.

hullámhossz
A hullám két nullpontja közötti távolság, miközben a hullám egy minimumon és maximumon is átmegy.

kristály
Azokat az anyagokat nevezzük kristálynak, amelyek felépíthetők azonos kis térfogategységek, elemi cellák szoros egymás mellé pakolásával.

monokromatikus
Olyan hullám, amiben csak egyetlen hullámhossz fordul elő.

plazma
Töltött szabad részecskékből felépülő, eredően semleges "gáz".

röntgencső
Olyan általában üveg- vagy kerámiacső, melyben a vákuumban levő két elektróda közötti nagyfeszültség hatására elektronok gyorsulnak a pozitív elektróda felé, és abba ütközve röntgensugárzást keltenek.

röntgenforrás
Olyan berendezés, amely segítségével röntgensugárzást tudunk kelteni. Leggyakoribb fajtája a hagyományos röntgengenerátor, melyben röntgencső segítségével keltjük a sugárzást. Egyik fajtáját a szinkrotronok képezik, melyeket tudományos kutatásra használnak.

röntgensugárzás
Olyan elektromágneses sugárzás, melynek hullámhossza az angström-tartományba esik.

szabadelektron lézer
A legújabb, napjainkban épülő röntgenforrások. Ezekben egyenes pályán elektronokat gyorsítunk fénysebességhez igen közeli sebességre, és ezeket átvezetjük egy periodikus mágneses téren. Ebben a térben ez elektronok hullámmozgást végeznek, és ennek során a gyorsulásuk következtében röntgensugárzást bocsátanak ki, amely rendelkezik a lézerekre jellemző koherenciával és monokromaticitással.

szinkrotron
Olyan röntgenforrás, amelyben az elektronok majdnem fénysebességgel, zárt, közel körpályán keringenek és gyorsulásuk következtében elektromágneses sugárzást bocsátanak ki. Méretük a méteres átmérőtől a kilométeresig terjed.