A foci a Rednex vallása

Vágólapra másolva!
A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.
Vágólapra másolva!

Az Európa-bajnokság egyben remek lehetőséget ad arra, hogy egy régebbi együttes egy labdarúgással kapcsolatos szerzeménnyel visszakerüljön a köztudatba.

Az 1990-es évek közepén népszerű Rednex mindenesetre ezzel próbálkozott - a jelek szerint kevés sikerrel. Szerencsére...

A svéd banda (mert a zenekar kifejezés azért túlzás lenne) tulajdonképpen három producer, Janne Ericsson, Örjan Öberg és Pat Reiniz agyszüleménye. Nekik volt az a fantasztikus ötletük, hogy össze kellene házasítani az eurodance műfaját a countryval, és a gondolatot tett is követte.

A tradicionális folkdal, a Cotton Eye Joe alá tettek egy kis elektronikus alapot, stúdiózenészekkel felvették a számot, és a nagyobb látványosság kedvéért összeszedtek pár "tagot" is a zenekarhoz, akik a szerepüknek megfelelően amolyan észak-amerikai egyszerű falusi embereket, úgynevezett redneckeket játszottak - nekik a zenéhez semmi közük nem volt, igaz, az egyetlen női tag, Mary Joe valóban maga énekelte fel a dalokat. A nóta meglepően nagy siker lett: az Egyesült Királyságban és Németországban vezette a slágerlistát 1994-ben, az Egyesült Államokban pedig egészen a 25. helyig jutott.


Az Egyesült Államokban ezt már nem is tudták megismételni, de Európában még akadt pár sikeres daluk (elsősorban a Wish you were here című ballada), miközben a "tagok" sorra cserélődtek. Németországban még a 2000-es második albumukról is akadt slágerlistás szerzemény, de a Rednex egyre inkább eltűnt a süllyesztőben - amin még az sem segített, hogy 2005-ben visszatért az eredeti énekesnő, Mary Joe is. Ez azért új lendületet adott a bandának, hiszen 2006-ban négyéves kihagyás után új dallal jelentkeztek, de Svédországon kívül sehol sem akadt sikerük.

Valószínűleg ezen szerettek volna javítani azzal, hogy az Európa-bajnokságra kijöttek egy futballtémájú dallal - amelynek a szövege azért nélkülözi a költői magasságokat. A nóta összetéveszthetetlenül "rednexes", ami egyben meg is magyarázza, hogy miért nem lehet különösebben sikeres: ez a műfaj már nagyon régen kiment a divatból.