Foci-Eb: 25 ok a német győzelemre

Vágólapra másolva!
Tilos veszíteni a német válogatottnak szerda este a törökök ellen, a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében. Ezt az egyértelmű és rendkívül határozott jelszót adta ki a sportvezetés, a sajtó és nem utolsósorban a több milliós, határtalanul lelkes és bizakodó szurkolótábor a csapatnak alig néhány órával a bázeli találkozó előtt.
Vágólapra másolva!

Az összecsapást Németországban az év mérkőzésének tekintik, amit - legalábbis a remény szerint - csak a vasárnapi döntő szárnyalhat majd túl. Az országban ugyanis felettébb kevés azoknak a száma, akik török győzelemre fogadnának.

A sajtó szerint pontosan 25 oka van annak, amiért a németek győzni fognak. Ezek között szerepel az, hogy az elmúlt évtizedekben valódi tétmérkőzést Németország csak egyet veszített a törökök ellen, s mérlege: 11 győzelem, három döntetlen és három vereség.

A várható időjárás is a németeknek kedvez. A meteorológusok szakadó esőt, erős szelet és mély talajt jövendölnek, akárcsak 1954-ben, Bernben, a magyarok elleni vb-döntőben. Mi kell még, hisz a mostani találkozó is Svájcban lesz, csak épp Bázelben.

Mindezen túlmenően a törökök erősen tartalékosak, az újságok szerint egyaránt hiányzik a "leggyorsabb, a legszorgalmasabb és a legtehetségesebb" török. Ezzel szemben a németek nem győznek válogatni a legjobbak közül. Akik egyidejűleg magasabbak, gyorsabbak, tapasztaltabbak és "értékesebbek" a török játékosoknál. A statisztika szerint a német válogatott pillanatnyi "piaci értéke" 10,19 millió euró, ezzel szemben az ellenfél "csak" 4,64 millió eurót ér.

A németek sikere mellett szól az is, hogy ott lesz a nézők között Angela Merkel kancellár, aki az elmúlt években jelenlétével eddig mindig szerencsét hozott. Igaz, hogy mellette Erdogan török kormányfő ül majd, de a sajtó szerint Merkelnek jóval nagyobb a kisugárzása.

Azután a szerdai lapok szinte kivétel nélkül idézték Gary Linekert, az angolok egykori kiválóságát, aki egyszer - éppenséggel egy vereség után - csalódottan úgy fakadt ki: "A futball egyszerű játék. 22 játékos 90 percen át kerget egy labdát, s a végén mindig a németek nyernek." Ennél szebben - mint a Die Welt írta - Mark Twain sem fogalmazhatott volna.

Németország ugyanakkor nem csupán győzelmet, hanem ezzel együtt egyfajta népünnepélyt is remél. S reméli azt is, hogy az esti találkozó a német-török barátság szimbóluma lesz és semmifajta atrocitás nem történik majd. Berlinben - és az ország több más városában - ennek ellenére több ezer rendőr vigyázza a rendet. Szakértők szerint az óvintézkedésekre ugyancsak szükség van, hisz egyedül a Brandenburgi kapunál elhelyezett kivetítők előtt több mint 500 ezer szurkolót várnak, s jócskán akad majd közöttük török drukker is.

Küldje a #FUTBALLMMS kódszót sms-ben a 777-re, és fotókkal kiegészített információkhoz juthat mindössze havi 499 forintért! A regisztrációs sms díja 72 forint.
A szolgáltatást T-Mobile-ügyfelek vehetik igénybe. (x)