Lábteniszbe fulladt az orosz titokkeresés

Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság első szabadnapján ellátogattunk az orosz válogatott edzésére, de nem sikerült megfejteni a kelet-európaiak titkát. Az mindenesetre kiderült, hogy a lábteniszben nagyon jók az oroszok, ellenben nyilatkozni nagyon nem szeretnek, Guus Hiddink viszont amellett, hogy remek szakember, még türelmes is.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Bázelből

Az Eb eddigi meglepetéscsapata, az orosz válogatott keddtől már az elődöntő helyszínén, Bécsben készül majd, hétfőn azonban még Bázelben tartott egy edzés Guus Hiddink. Útban a pályára egy kínai újságíróval sikerült beszédbe elegyedni, aki meglepő módon Puskás nevét csak 10 perc után említette meg.

Addig mesélt arról, mekkora kudarc volt Kínának, hogy elvérzett a 2010-es vb-selejtezőkön (igaz, az Ausztrália, Irak, Katar hármas elég húzós trió volt), és hogy milyen rossz a kapcsolat a válogatott játékosok és a kapitány között. Ahogy a világ számos pontján, úgy Kínában is sokat adnának azért, ha az oroszoktól sikerülne elcsábítani a csodatevő Hiddink mestert, aki azonban 2010-ig írt alá a szbornajánál, és az Abramovics által biztosított mesés fizetésre is elég nehéz ráígérni.

A holland mágus hat óra után pár perccel érkezett meg fiaival a Rankhof sportcentrum tökéletes talajú pályájára, aztán rövid eligazítás után kezdődhetett a munka. Aki az orosz titkot a hétfői edzés alapján akarta megtudni, annak csalódnia kellett, az idő nagy részét lábtenisszel töltötték Arsavinék, persze az is lehet, hogy éppen ez az egyik nélkülözhetetlen hozzávaló a szbornaja sikerreceptjében.

A lábteniszt megelőzően a bemelegítés összes elemét átvették az oroszok, kocogás, gimnasztika, nyújtás mind megvolt, aztán hármas csapatokra osztva kezdődhetett a labda emelgetése a háló felett. Az amúgy sem rossz hangulat még inkább fokozódott, a szebb poénokat hangos örömujjongás fogadta, a legtrükkösebb a zenites Zirjanov volt, aki a hálónál kétszer is ollózva csinált pontot, hogy aztán harmadszorra már a lelátóra küldje a labdát a látványos mozdulatsor végén.

A két eltiltott játékos, a hollandok elleni második gólt szerző Torobinszkij és a brutális lövőerővel bíró Kologyin külön edzettek, de nagyon nekik sem kellett szenvedni, kocogás és nyújtás volt a menü. Jó félidőnyi lábtenisz után még kétkapus játék jött, hat a hat ellen, egy 25 méteres pályán, egy-két szenzációs megoldással és bombagóllal fűszerezve.

A tréning után elvileg minimum három játékosnak a sajtó rendelkezésére kellett volna állnia, legalábbis az UEFA ezt írta előzetesen, de a médiával híresen hűvös oroszok egymás után sétáltak el a mikrofont lóbáló firkászok előtt. Pavljucsenko legalább annyit mondott, hogy inkább a buszhoz megy, a többiek maximum a fejüket rázták, vagy a földet nézték. Hiddink kapitány is csak két percet ígért előzetesen, de aztán alaposan ráhúzott, és hollandul, spanyolul, valamint angolul válaszolgatott a kérdésekre.

Sokat faggatták a mindenkit lenyűgöző Arsavinról, akiről elmondta, hogy nem az a klasszikus tízes, hiszen ma már nem elég irányítani, védekezni is kell még az ilyen pengés focistáknak is, de Hiddinket nem lepte meg, hogy a Zenit sztárja ilyen formát mutat meg. Azért is válogatta be a kétmeccses eltiltás ellenére, mert tudta, hogy milyen plusz tud a csapatnak nyújtani Arsavin, akit csak "special player"-ként aposztrofált a világvándor edző.

A kapitány kitért arra is, hogy nem volt könnyű helyzetben, hiszen az orosz ligában rengeteg az idegenlégiós, és a hazai játékosok egy része is inkább csak a padot koptatja, így körül-belül egy 35 fős létszámból meríthetett, de az eredmény azt mutatja, hogy a felhozatal így is minőségi. Reméli, hogy ez a mostani lendület még sokáig kitart az orosz futballban, és azt eredményezi, hogy még jobbak lesznek a körülmények, és sok fiatal kap kedvet a futballhoz.

Hiddinket meglepte, hogy csapata mentálisan és fizikálisan is mennyire rendben volt a hollandok elleni hosszabbításban, hiszen az oranje percekkel a lefújás előtt egyenlített, de a szbornaja nem omlott össze, és a túlórában minden tekintetben felülmúlta a gól ellenére is erőtlen gárda benyomását keltő ellenfelet, holott jóval kevesebbet pihenhetett.

A spanyolokkal kapcsolatban azt mondta, hogy egy játszó csapat, amely törekszik az egyérintős, látványos futballra, de az olaszok ellen megmutatta, hogy a védekezésben is tud nagyot alkotni, ha kell. Mivel a csoportkörben már találkoztak, így az oroszok most már tudják, mire számíthatnak Villáék ellen, és biztos, hogy egy teljesen új orosz csapat fut majd ki a bécsi stadion gyepére.

Forrás: Getty Images

Hiddinknek vb-elődöntője már volt, most Eb-n is eljutott a finálé küszöbére

Az mindenesetre a spanyolok mellett szól, hogy összeszokottabbak, és a rutin mellettük van, mivel a játékosok zöme járt már a BL-ben, míg ugyanez az oroszoknál csak kevesekre, jellemző, de Hiddink szeretné, ha csapata megint meglepné.

A hollandok elleni meglepetésgyőzelem után Hiddink a hazájából főleg a barátoktól kapott pozitív visszajelzéseket, de szülővárosában, a 6000 lakosú Varseveldben már készülnek a névcserére, a Hiddinkgrad azonban egyelőre még nem lett bejegyezve...

Küldje a #FUTBALLMMS kódszót sms-ben a 777-re, és fotókkal kiegészített információkhoz juthat mindössze havi 499 forintért! A regisztrációs sms díja 72 forint.
A szolgáltatást T-Mobile-ügyfelek vehetik igénybe. (x)