A portugál kapitány elárulta Ronaldo titkát

Vágólapra másolva!
A csoportmérkőzések befejeztével erőltetett menetben folytatódik a labdarúgó Európa-bajnokság, hiszen a tornán csak a negyeddöntőt követően lesznek szünnapok - csütörtökön máris a legjobb négy közé jutás lesz a tét a portugál és a német együttes számára. A két évvel ezelőtti bronzmeccs visszavágóján az eddig mutatott játék alapján Portugália számít esélyesebbnek, de a futball örök közhelye szerint a németeket sohasem szabad leírni. Az [origo] tudósítója ellátogatott a bázeli negyeddöntő helyszínére, ahol a főszereplők nyilatkoztak az esélyekről.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Bázelből

Svájcba megérkezett a nyár. Banánérlelő melegre persze az ország földrajzi adottságai miatt sem kell gondolni, de az elmúlt napok esős időjárása után felüdülés, hogy pólóban lehetett mászkálni. Bázelben a napsütés mellett a hollandok feltűnése is újdonságként hatott, az oranje a Románia elleni győzelemmel bevégezte berni misszióját, és Bázel érintésével szeretne Bécsbe, a finálé helyszínére jutni.

A pályaudvaron a hollandokat meglátó olasz kolléga vagy ötször köszöni meg a németalföldieknek a románok legyőzését, egy ideig még az utolsó csoportmeccs jelenti a témát, de csütörtöktől már kezdődik a torna húzósabb része, az egyenes kieséses szakasz. Az első negyeddöntő előtt a portugálok és a németek is felmérték a terepet Bázelben, igaz, utóbbiak csak sajtótájékoztató miatt jelentek meg a francia és a német határhoz is kőhajításnyira lévő városban, míg Scolariék edzettek is.

A St. Jakob-Park gyepét alaposan megviselte a svájci-török meccsen látott özönvíz, és a házigazda portugálok elleni találkozója sem javított a talaj állapotán, emiatt az UEFA úgy döntött, hogy még a negyeddöntő előtt kicseréli a gyepszőnyeget. A lelátóról egyelőre elég siralmas látványt nyújt az új borítás, de az illetékesek esküdöznek, hogy csütörtök este tökéletes állapotban várja majd a küzdőtér a feleket.

A sajtóközpontba nem lehet elég korán érkezni, déltől szabad a jelentkezés a várólistára a jegy nélküli firkászoknak, és kettőkor már csak a harmadik oldalon jut hely, a torna előrehaladtável a médiahelyekért is élesedik a küzdelem. A portugál sajtótájékoztató helyszínén óriási sor kígyózik a bejárat előtt, de a biztonságiak gyorsan darálják a népet, utóbb kiderül, hogy a táskák átvizsgálása miatt volt a szokottnál körülményesebb a bejutás.

Négyre van kiírva az esemény, de négy óra tízkor még sehol senki, aztán a portugál sajtófőnök kíséretében befut Simao Sabrosa és Nuno Gomes. Egyből belevágnak a közepébe a portugál újságírók, a hírek szerint Lehmann nem túl hízelgő megjegyzéseket tett Ricardo kapusra és Cristiano Ronaldóra, de Nuno Gomes szerint nem foglalkoznak a provokációval, mert bizonyos mértékben ez is hozzátartozik az ilyen meccsek felvezetéséhez, inkább a saját dolgukra koncentrálnak. A tisztelet a legfontosabb, mondja a portugál cséká, az Eb-nek is ez az egyik kulcsszava, és ők ezt tökéletesen magukénak érzik.

Forrás: MTI

Már Deco is megmondta, hogy nem csak Ronaldo miatt erős Portugália

Simao Sabrosa szimplán élete meccsének nevezi az előtte álló negyeddöntőt, hiszen ez a következő, ez határozza meg, hogy mehetnek-e haza, avagy ismét bejutnak a négy közé, ahogy tették azt a 2004-es Eb-n és a két évvel ezelőtti vébén. A németországi mundiálon a bronzért éppen a házigazda győzte le a portugálokat, akik abban látják a rivális legfőbb erejét, hogy azóta szinte nem is változott a nationalelf összetétele, míg Scolari csapata több helyen is átalakult.

Mivel a már továbbjutott portugálok az utolsó meccsükön jószerivel a cseresort szerepeltették, így adódik a kérdés, mennyit számít majd, hogy frissebbeknek kéne lenniük az ellenfélnél, de Nuno Gomes nem tulajdonít ennek különösebb jelentőséget, mivel a németek mindig is híresek voltak a kiváló erőnlétükről. Egy brit újságíró a stílusok közti különbséget hangsúlyozza, mint lehetséges döntő tényezőt, de a portugálok erre sem harapnák rá, mondván, a németek is tudnak látványosan, kreatívan játszani.

Természetesen nem maradhat ki a témák közül Cristiano Ronaldo sem, a MU cselgépét ugyanis nem igazán szeretik az ellenfelek a trükkjei miatt, de Nuno Gomes nem tart attól, hogy utaznak majd rá a német védők, különben is, szerinte mindig jobban megy társának, ha látja, hogy a védők vicsorognak. Az új gyepszőnyeggel viszont nincs kibékülve a Benfica támadója, de ekkor még előtte volt az edzés, amelyen volt alkalma megismerkedni a sebtiben lerakott új talajjal. A bíráskodás mindig sarkalatos pont, Nuno Gomes nincs is túl jó véleménnyel a svájciak ellen közreműködő osztrák Plautz teljesítményéről, de a spori fura ítéleteit annak tudja be, hogy a házigazdát szerette volna a hazai pálya előnyével megajándékozni.

Madridban Ronaldóra várnak

A spanyol bajnok Real Madridnál azt várják, hogy Cristiano Ronaldo, a Manchester United sztárja megtegye az első lépést átigazolása érdekében. A fővárosi klub májusban jelezte először, hogy szerződtetni szeretné a szélsőt, ám néhány hét után, a manchesteriek heves tiltakozása és panasza nyomán kénytelen volt várakozó álláspontra helyezkedni. "Amint Ronaldo azt mondja, hogy nálunk szeretne játszani, megkezdjük a tárgyalásokat az angol klubbal. Az akarat megvan, s amennyiben a manchesteriek elfogadható árat kérnek, nem fogunk habozni" - nyilatkozta Miguel Angel Arroyo, a Real Madrid elnökségi hivatalának vezetője. Az üzlet egyelőre ugyanakkor nagyon távolinak látszik, hiszen a manchesteriek többször is leszögezték már, hogy Ronaldót nem adják el.


A sajtótájékoztató előtt érkezett a hír, hogy Joachim Löwöt az osztrákok elleni fura kiállítás miatt eltiltotta az UEFA, a németek kapitánya így csak a lelátóról követheti a negyeddöntőt. Nuno Gomes szerint ez nem feltétlenül hátrány Löw számára, mert onnan lehet, hogy jobban átlátja majd a pályát (más kérdés, hogy onnan nem kommunikálhat sem az edzőkkel, sem a játékosokkal...), és a németek az osztrákok ellen is hadvezérük nélkül szerezték a gólt. Zárásként mindkét játékos megerősíti, hogy életük meccsére készülnek, és hogy mennyire fájna nekik, ha nem sikerülne összehozni az elődöntőt, de kudarcról vagy bukásról akkor sem beszélnének.