Torres szerénykedik, Rehhagel kifakadt

Vágólapra másolva!
Noha a spanyolok és a görögök összecsapásának nem maradt tétje a labdarúgó Európa-bajnokságon (előbbi csapat továbbjutott, utóbbi kiesett), Luis Aragonés szövetségi kapitány azért így is fel tudta kapni a vizet a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón, pedig az egyébként könnyen túlzásokba eső spanyol újságírók kifejezetten visszafogottak a 69 éves mester jelenlétében. Kifakadt a görögök kapitánya, Otto Rehhagel is, aki szerint a bíróknak inkább hálásnak kéne lenniük, amiért az Eb-n fújhatják a sípot, ahelyett, hogy az edzőket macerálják.
Vágólapra másolva!

Ezek után nem is annyira futballszakmai, mint inkább emberi érdeklődéstől hajtva kifejezetten kíváncsi lettem rá, mit mond Aragonés a keddi sajtótájékoztatón, el is vonatoztam Salzburgba, amely a tét nélküli görög-spanyollal búcsúmeccsére készül az Európa-bajnokságon. A várost immár egyáltalán nem veti szét a futballőrület, a Dóm, Mozart szülőháza és a Mirabell-kutak máris visszafoglalták helyüket a látványosságok listáján.

Az Eb-re csupán a pályaudvaron fellógatott 16 zászló és egy focipályát formázó torta utal az egyik cukrászda kirakatában, a játéktéren hét-hét törpe néz szembe egymással. A közvetlenül a városhatárt jelző tábla mögé felhúzott Wals-Siezenheim Stadion felé buszozva is több az ázsiai turistacsoport, mint az európai szurkoló, utóbbiak jelenlétét néhány spanyol melegítő jelzi (mintha egész Salzburgban én lennék egyedül rövidujjúban, persze én sem keménységből fagyok meg a 11 fokban).

A sajtótájékoztatón részt vevő játékos névsora - Reina, Navarro, De la Red - azért már sejteti, hogy Aragonés mégis hű marad az elveihez, és legtöbb kollégájához hasonlóan esze ágában sincs kitenni a legjobbjait egy felesleges kilencven perc fáradalmainak a negyeddöntő előtt. A getafés De la Red kifejezetten megilletődöttnek tűnik, és gyakorlatilag szóról szóról elismétli Reina egy perccel korábban elhangzott szavait: a spanyol válogatottnak ugyanazon a szinten kell futballoznia, bárkik is szerepeljenek benne a 23-as keretből, a csapat a legfontosabb, amelyben mindig nagy megtiszteltetés játszani. Megtudjuk még, hogy Reina kislányát Greece-nek hívják, több érdekességre azonban nem futja, túl hosszúra nyúltak a tiszteletkörök.

Az ifjak után jön Aragonés, nem is tűnik olyan félelmetesnek, mint amilyen a híre, egy idős úr melegítőben, kellemes, mély orgánummal, amely azonban az első piszkálódó kérdés után máris veszít a szelídségéből. A spanyol kolléga a legutóbbi világbajnoksággal von párhuzamot, amikor is a már továbbjutott selección Szaúd-Arábia ellen szintén tartalékosan állt ki, minek következtében elveszítette a lendületét, és... "Ezt csak maga hiszi" - szakítja félbe Aragonés. "Nem veszítettünk el semmit, csak a franciák elleni meccset, előfordul az ilyen" - mondja, majd felsorolja Puyol, Silva, Cazorla és Xavi nevét, akiknek mind fel kell épülniük valamiből, de meglátása szerint a többiekre is ráfér a pihenés.

Legközelebb egy sokkal barátságosabb kérdést fogad hasonló vehemenciával, pedig csak azt akarják tőle megtudni, mit szól hozzá, hogy már csak két mérkőzésre van az eddigi legsikeresebb spanyol kapitány, Javier Clemente győzelmi rekordjától. "Bla-bla-bla" - fejezi ki a véleményét a statisztákról, melyek, mint mondja, egyáltalán nem érdeklik, még az sem enyhíti meg, hogy a görögök éppen ötvenedszer ül majd le a válogatott kispadjára.

Irány Isztambul?

Lapértesülés szerint az Európa-bajnokság után Aragonés a Fenerbahce csapatához szerződik. A Marca című spanyol újság úgy tudja: a hamarosan 70 éves szakember teljes stábját magával viszi Törökországba, ahol két évre szóló szerződést köt. A sajtótájékoztatón Aragonés azt mondta, egyelőre ő is csak annyit tud erről, ami az újságban megjelent, jelenleg az ügynöke foglalkozik az Eb utáni esetleges álláslehetőségekkel. Az isztambuli gárda kispadja a múlt héten üresedett meg, miután a brazil Zico távozott.




Forrás: Getty Images

Görög tanácskozás a Spanyolország elleni meccs előtt

Az egyébként igencsak kritikus spanyol újságírók érezhetően kerülik a konfrontációt a mesterrel, nyilván nem akarnak úgy járni, mint az a Raúl kihagyásáról érdeklődő rádióriporter, akit a szövetségi kapitány élő adásban szemét, hazug disznónak nevezett.