Három vereséggel zárt a címvédő az Eb-n

Vágólapra másolva!
A görög válogatott harmadik csoportmeccsén 2-1-re kikapott Spanyolországtól, így a négy évvel ezelőtti Európa-bajnok három vereséggel, és mindössze egy rúgott góllal búcsúzott a kontinensviadaltól.
Vágólapra másolva!

Amilyen váratlan volt a görög válogatott négy évvel ezelőtti Eb-sikere, legalább olyan meglepetésként hatott, hogy a német sikeredző, Otto Rehhagel csapata ezúttal a lehető legkorábban, már két meccs után búcsút intett az osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságnak.

Az eredmények ráadásul úgy alakultak, hogy Kacuraniszék harmadik ellenfele pont az örök ígéret státuszból újfent kilépni kívánó spanyol válogatott volt, amely már két forduló elteltével bebiztosította csoportelsőségét, így a két együttes előzetes rendkívül élesnek ígérkező csatája edzőmérkőzéssé degradálódott.

Az idei kontinensviadal során volt már egy hasonló alapállásból megvívott összecsapás, mégpedig a Svájc-Portugália mérkőzés, ahol a vártnál korábban kieső házigazda nagyon felszívta magát, és a portugál tarcsi 2-0-s legyőzésével legalább a búcsút széppé tette.

Persze az alapvetően kiscsapatnak számító rendezőt nem volt nehéz feltüzelni az utolsó meccsre, a Natinak minden egyes pont sikernek számíthat, a görög-spanyol előtt viszont nagy kérdés volt, hogy Rehhagel mester képes-e egy ilyen találkozón üzemi hőfokra hevíteni Európa-bajnokait, akiknek súlyos csalódás volt önmaguk szereplése.

A spanyol kapitány, Luis Aragonés az ilyenkor megszokott módon alaposan felforgatta csapatát, így lehetőséget kapott többek között a kapuban Reina, a támadószekcióban pedig a Getafe karmestere, De la Red, a Zaragozával kieső Sergio Garcia, valamint a nemzetközi futballelitbe a Primera Divisiónban szerzett 27 góljával az idei szezonban berobbanó mallorcai gólzsák, Dani Güiza.

A másik oldalon Rehhagel is változtatott néhány helyen, a görög válogatott ezzel együtt több helyen emlékeztetett tétmeccseken szereplő önmagára, mint ellenfele.

Forrás: Getty Images

Ha Espana Kapitány is a spanyolokkal van, nem érheti őket baj

Az első percek arról tanúskodtak, hogy Otto Rehhagel alaposan ráncba szedte övéit, hiszen a görög válogatott - a számára (is) tét nélküli találkozón - sokkal kezdeményezőbben indított, mint első két fellépése alkalmából. A másik oldalon az eddig jegelt cseresor emberei csipkedték magukat a legjobban, mindez azonban kevés volt ahhoz, hogy az első negyedórában valamirevaló helyzet alakuljon ki.

A spanyol válogatotton érződött, hogy soha nem szerepelt még ebben az összeállításban, de a görög csapat játéka sem hozta lázba a semleges nézőket. Unalmasan csordogált a sorsoláskor még csúcsrangadót ígérő mérkőzés, egészen a 42. percig, amikor is Karagunisz tekert középre a bal oldalról egy szabadrúgást, a hispánok ellen pedig a négy évvel ezelőtti Eb-n is eredményes Hariszteasz remek mozdulattal bólintott a jobb alsó sarokba.

A második játékrész elején Xabi Alonso egy hatalmas kapufával jelezte, hogy Spanyolország is a pályán van, majd Güiza tette vissza a labdát De la Red elé, aki óriási gólt ragasztott a bal felső sarokba.

A spanyol egyenlítést követően kicsit leült a mérkőzés, az igyekezetre viszont nem lehetett panasz. Baszinasz sárga lapot érően terítette le mallorcai csapattársát, Güizát, akinek láthatóan fájt a taktikai fault, ennek ellenére nem volt harag a felek között.

A tétnélküliség bélyege ráégett a mérkőzésre, de az korántsem volt olyan hangulattalan, mint például a lengyelek számára elvileg létfontosságú horvátok elleni összecsapás. A csapatok mentek előre becsülettel, de nem volt olyan feszült és vibráló a találkozó, mint egy igazi tétmeccs.

A hajrában aztán Dellasz csúszott el saját tizehatosán belül, az arra ólálkodó spanyol gólkirály, Dani Güiza pedig megszerezte az ibériaiak győztes gólját (amely De la Redéhez hasonlóan első találata volt a válogatottban), így a címvédő görögök végül három vereséggel búcsúztak az Európa-bajnokságtól.

Luis Aragónes, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya: "A második félidőben megmutatta a csapat, hogy jó formában van. Olaszország ellen a negyeddöntőben természetesen jobban kell játszanunk. A görögök gólja előtt volt egy kis zavar a védelmünkben, ezt az olaszok ellen nem engedhetjük meg magunknak".

Otto Rehhagel, a görög válogatott szövetségi kapitánya: "Azt kértem a játékosaimtól, hogy tisztességesen búcsúzzunk az Eb-től. Ez megtörtént, a döntő pillanatokban azonban sajnos nem volt szerencsénk. Elszántan és jól játszottunk, a spanyolok viszont okosabbak voltak nálunk és ez döntött."