Eb-rekordot jelentett a cserék cseréje

Vágólapra másolva!
Nem sok játéklehetőséget kapott az olaszok elleni találkozón a franciák fiatal középpályása, Samir Nasri: az Olympique Marseille labdarúgója a tizedik percben állt be a megsérült Franck Ribéry helyére, ám bő negyedóra múlva már le is cserélték. Ezen a tornán ez már a második eset, hogy egy cserejátékost lehoznak a pályáról, ami rekordbeállítás az Eb-k történetében.
Vágólapra másolva!

A franciák szakvezetője, Raymond Domenech erősen vitatható döntést hozott, amikor éppen Samir Nasrit cserélte le annak érdekében, hogy Jean-Alain Boumsong személyében középhátvédet küldjön be a kiállított Eric Abidal helyére.

Sokak szerint ezzel a lépéssel a kapitány lemondott arról, hogy csapata komoly támadójátékot nyújtson, hiszen így egyetlen kreatív középpályása sem maradt, ugyanakkor "zongoracipelőből" kettő is akadt Claude Makelele és Jérémy Toulalan személyében - arról nem is beszélve, hogy a fiatal Nasrinak aligha esett jól, hogy csereként beállva hozták le a pályáról.

De nem Nasri az első focista a mostani Európa-bajnokságon, aki így járt, vagyis csereként állt be, de később őt is lecserélték. Az oroszok holland szakvezetője, Guus Hiddink az első, Spanyolország elleni csoportmérkőzésen a szünetben küldte be a szélvészgyors szélsőt, Vlagyimir Bisztrovot, alighanem annak érdekében, hogy a Szpartak Moszkva középpályása némi lendületet adjon a csapatnak.

A focistának ez azonban nem nagyon sikerült, és Hiddink gyorsan meg is unta, hogy Bisztrov nem tartja be a taktikai utasításokat: a 70. percben lekapta a pályáról a játékost, és Roman Adamovot küldte be a helyére. Nem csoda, hogy Bisztrov a következő, Görögország elleni találkozót a kispadról nézhette végig...

A labdarúgásban nem gyakori, hogy egy cserejátékost lecseréljenek, de azért az 1992-es kontinensviadal óta minden Európa-bajnokságon volt rá példa. Hogy korábban nem, abban jelentősen közrejátszik az a tény, hogy akkoriban egy mérkőzésen mindössze kettőt lehetett cserélni - így aztán a szakvezetők sokkal jobban meggondolták, hogy változtassanak-e.

Persze alapvetően a csere cseréje legtöbbször sérülés miatt történik, és ez volt a helyzet az 1992-es tornán is: a Németország-Skócia csoportmérkőzésen (már 2-0-es német vezetésnél) Berti Vogts a 67. percben küldte be Karlheinz Riedle helyére Stefan Reutert - akit azonban hét perccel később sérülés miatt le kellett hozni, és Michael Schulz foglalta el helyét.

Az 1996-os kontinensviadalon kétszer is cserét cseréltek - igaz, ekkor már három cserelehetőségük volt az edzőknek. Persze az Anglia-Skócia csoportmérkőzésen Terry Venables aligha cserélte volna le a szünetben beállt Jamie Redknappet a 82. percben, ha a középpályás nem sérül meg...

A helyére Sol Campbell érkezett, Redknapp pedig a torna hátralévő részében már nem is léphetett pályára. A franciáknak a Hollandia elleni negyeddöntőben kellett hasonlóan cselekedniük, akkor Christophe Dugarry a 62. percben állt be Patrice Loko helyére, ám a 79. percben már le is kellett cserélni - Reynald Pedros volt a friss erő.

2000-ben megint csak egy hasonló esetre volt példa, pedig az idő tájt már 16 résztvevője volt az Európa-bajnokságnak. A torna 31 mérkőzéséből azonban csak az egyiken fordult elő, hogy a cserejátékost lecserélték: a Szlovénia-Norvégia találkozón Eirik Bakke a 61. percben állt be, ám szűk 20 perc után Roar Strand váltotta. Alighanem ez volt az egyetlen momentum, ami alapján az összecsapás emlékezetes maradhatott, hiszen ez volt a 2000-es Európa-bajnokság legrosszabb és legunalmasabb mérkőzése...

Négy évvel ezelőtt is mindössze egyetlen mérkőzésen fordult elő, hogy csere okán kétszer emelték fel ugyanazt a számot, és érdekes módon akkor is a franciáknál: az utolsó csoportmeccsen, Svájc ellen a szünetben pályára lépett William Gallast a hosszabbítás perceiben Boumsong váltotta - aki így a minap már másodszor válthatott cserejátékost.

A franciák amúgy is a specialistái a dolognak, hiszen az Eb-k történetében eddig hétszer történt ilyen esemény, és ebből hármat Franciaország hajtott végre. A következőre azonban legalább négy évet kell várniuk...

www.infosport-focivilag.hu