Olaszország kiszenvedte az Eb-negyeddöntőt

Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának a záró fordulójában Olaszország 2-0-ra legyőzte Franciaországot, s mivel a másik meccsen Románia - szintén 2-0-ra - kikapott Hollandiától, Roberto Donadoni világbajnok együttese bejutott a legjobb nyolc közé. A "halálcsoport" győztese Hollandia lett kilenc ponttal, a második olaszok a negyeddöntőben a spanyolokkal meccselnek.
Vágólapra másolva!

Roberto Donadoni a vb-döntő "visszavágója" előtt nagyon titkolózott, végül elvetette a háromcsatáros játékot, és a 4-3-1-2-es taktikát választotta. Először lett kezdő Antonio Cassano, kimaradt Alessandro Del Piero, akitől azért csereként is mindig sok plusz várható. Bekerült Gennaro Gattuso a középpályára, a védelmen nem változtatott a világbajnok trénere.

Raymond Domenech, a franciák szakvezetője három helyen is módosított a hollandoktól 4-1-es vereséget szenvedett gárda kezdőcsapatán. Willy Sagnol helyett a Lyon játékosa, Francois Clerc lett a jobbhátvéd, Eric Abidal - aki a románok elleni meccsen balbekk volt - pedig behúzódott középre William Gallas mellé. Lilian Thuram kimaradt.

Domenech a 4-2-3-1-es taktika helyett ezúttal a 4-4-2-t alkalmazta, a két csatár Thierry Henry és Karim Benzema volt elöl, Florent Malouda számára így nem maradt hely.

A csapatok egyből egymásnak estek a zürichi stadion alig több mint 30 ezer nézője előtt, a franciák két szögletet gyorsan kiharcoltak, ám a két "fél gólból" nem lett egy egész, sőt még helyzet sem.

Itália válasza frappánsabb volt, egy előrelőtt labdát elvétett Abidal, Toni pedig köszönte a lehetőséget, és 17-ről egyből lőtt laposan, a labda alig kerülte el a jobb kapufát.

A 8. percben érzékeny veszteség érte a franciákat, Ribéry ellökte Zambrottát, mégis a Bayern-szélső sérült meg, hordágyon kellett levinni a pályáról, Nasri állt be a helyére.

A vb-aranyérmes támadó szemléletűbb focival rukkolt elő riválisánál, a 11. percben például Panucci fejelt egy bal oldali szöglet után majdnem gólt (Makelele lőtte ki a labdát a gólvonalról), majd a meccs kulcsmomentumára a 24. percben került sor.

A gólhelyzetben lévő Tonit Abidal a 16-oson belül hátulról szabálytalanul szerelte, a szlovák játékvezető, Lubos Míchel pedig duplán büntette a franciákat. A bekk piros lapot kapott, Itália pedig büntetőt végezhetett el: Pirlo jobbal magabiztosan lőtt a kapu jobb oldalába (0-1).

Forrás: MTI

A meccs döntő momentuma: piros lap Abidalnak, 11-es Itáliának

Domenech mester érdekesen reagált a gólra, a negyedórája beállt Nasrit egyből lehívta, és Boumsong állt be a helyére.

Az emberelőnyben focizó Donadoni-legények a következő percekben nagyon élvezték a meccset, szépséghiba, hogy a rengeteg kidolgozott helyzet dacára nem tudták növelni előnyüket.

De Rossi 16 méterről a kapu fölé bombázott, majd Toni percei következtek: egyszer furcsa, ámde látványos sarokmozdulattal perdített a jobb kapufa mellé, majd pár pillanattal később egy csel után fordult kapura, s 10 méterről tévesztett alig célt.

A franciák két kisebb helyzetet tudtak kialakítani, a 34. percen a megiramodó Henry 11-ről lőtt jó másfél méterrel mellé, Benzema egy 18 méteres szabadrúgást lőtt előbb a sorfalba, majd jócskán fölé.

Akár kétgólos olasz előnnyel is fordulhattak volna a csapatok. A 44. percben történt: De Rossi ördöngős cseleivel bolondot csinált a francia védelemből, nem csoda, hogy felvágták. A megítélt 17 méteres szabadrúgást a ballábas Grosso tekerte kapura, s ha nem ér bele Coupet, akkor gól - így csak kapufa lett az akció vége.

A játékrész hajrájában Pirlo (is) sárga lapot kapott, így már ekkor tudhatta a Milan-játékos: ha Olaszország nyolc közé jut, akkor ő nem léphet pályára Spanyolország ellen.

Forrás: MTI

Ilyen egy tökéletesen elvégzett büntető

A "drámai" első félidőnél sokkal nyugodtabb volt a második, az emberhátrányban focizó franciák játékában szinte egyáltalán nem volt benne az egyenlítés.

Apró lehetőségeik voltak csak: Benzema 17-ről például csúnyán fölé lőtt, Henry előbb harmatgyengén gurított, majd hiába célozta meg a jobb alsót, Buffon vetődve hárított. Ezzel majdhogynem az összes puskaporát ellőtte a vb-ezüstérmes.

Pláne, hogy közben a másik meccsen vezetéshez jutott Hollandia, Zürichben pedig Itália még növelni is tudta előnyét.

A 62. percben az olaszok kaptak szabadrúgást 19 méterre a francia kaputól: "kombináció" után De Rossi bombázott, Henry sarkán megpattant a labda, s a megzavart Coupet mellett a hálóban landolt (0-2).

A 74. percben még Benzema próbálta igazolni, hogy miért hívják az új Zidane-nak (igaz, nemcsak ő viseli ezt a becenevet...), 17-ről remekül csavart a kapu bal oldala felé, ám Buffon óriási vetődéssel mentett.

Az utolsó negyedóra nem tartogatott túl sok izgalmat: a csalódott Henry a hajrában még kapott egy sárgát is, Toni pedig, aki nagyon szeretett volna gólt lőni, a 93. percben távolról még majdnem a léc alá lőtt (Coupet tolta fölé a labdát), a vége 2-0 lett Olaszország javára.

Forrás: MTI

A hollandok elleni 0-3 után nem sokan gondolták volna...

A világbajnok végül csak kicsikarta a továbbjutást, a vb-ezüstérmes franciák pedig szégyenszemre utolsók lettek a "halálcsoportban". Hogy mi lett volna, ha Buffon nem védi ki Románia ellen Mutu 11-esét? Kivédte, így Itália nem szomorkodik többé, hanem felhőtlenül örül a kínkeserves továbbjutásnak, ami nem kis bravúr ebből a csoportból, ilyen előzmények után meg pláne.

A legnagyobb kérdés, hogy Hollandia lendülete meddig tarthat ki, az egyenes kieséses szakaszban már nem lehet hibázni, igaz, az oranje eddig nem tudott kikapni, mi több: parádés győzelmeket aratott, még akkor is, amikor már nem lett volna muszáj.

Donadoni pedig kezet rázhat egykori milanos csapattársával, a sportszerű holland kapitány Van Bastennel, aki betartotta a szavát: (csere)csapata tényleg mindent beleadott Románia ellen.

Roberto Donadoni, az olasz válogatott szövetségi kapitánya: "Végig hittem a továbbjutásban, tudtam, hogy csapatom képes lesz bekerülni a negyeddöntőbe. A mai mérkőzésen egységesebbek voltunk a franciáknál és több helyzetet is dolgoztunk ki, ezért a továbbjutásunk megérdemelt. Luca Toni jól játszott, de tőle gólokat várok. A spanyolok elleni negyeddöntőben nagyon nehéz dolgunk lesz, mostantól egyre nehezebb meccsek következnek, de hiszek abban, hogy mi is egyre jobbak leszünk, és bejutunk az elődöntőbe."

Raymond Domenech, a francia válogatott szövetségi kapitánya: "Ennek a csapatnak van jövője. Büszke vagyok a játékosaimra. Ebben a gárdában komoly lehetőségek vannak, olyan futballisták alkották a keretet, akik szép jövő előtt állnak."