Cech negyeddöntőbe védte a törököket

Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság eddig legizgalmasabb, legváltozatosabb mérkőzésén a pokol mélyéről felállva harcolta ki a negyeddöntőbe jutást a török együttes. Csehország a 75. percig 2-0-ra vezetett, ám Fatih Terim tanítványai - az utolsó percekben duplázó Nihat Kahveci góljaival - 3-2-re nyertek.
Vágólapra másolva!

Az A csoport utolsó fordulója előtt Fatih Terim török szövetségi kapitány szomorúan konstatálta, hogy együttese a futballtörténelem során még sohasem győzte le Csehországot. "Ellenőriztem a statisztikákat, s való igaz, a számok alapján nem Törökország az esélyes. Ám biztos vagyok abban, vagyunk annyira jók, hogy most nyerni tudjunk."

Terim elmondta, biztos benne, hogy egyik csapat sem játszik majd döntetlenre, azaz nem kerül majd sor 11-es rúgásokra annak érdekében, hogy eldőljön az azonos pontszámmal és gólkülönbséggel álló két fél közül melyik jusson tovább.

"Hatalmas mérkőzést várok, olyat, mint egy kupadöntő, s biztos vagyok benne, hogy nyerünk, s bejutunk a nyolc közé" - nyilatkozta kollégája, Karel Brückner, aki viszont belekapaszkodott a statisztikába, Csehország (illetve Csehszlovákia) ugyanis még nem rontott büntetőt az Eb-k büntetőpárbajában, ennek is köszönhető az 1976-os győzelme.

Karel Brückner, a csehek szövetségi kapitánya visszatért az első mérkőzés ötletéhez, így a megszokott 4-2-3-1-es hadrend csúcsán újra Jan Koller lépett páylára, Milan Baros pedig a kispadon kapott csak helyet.

Török oldalon nem történt meglepetés, Fatih Terim már a szombati sajtótájékoztatón megnevezte a kezdőcsapatot, amelyben a Svájc elleni összecsapáshoz képest három változás történt. A védelem közepém Emre Asik helyett Emre Güngör kapott lehetőséget, a középpálya jobb szélén Gökdeniz Karadeniz helyét Mehmet Topal foglalta el, míg Nihat Kahveci ékpárja nem Tümer Metin, hanem a házigazda ellen gólt szerző Semih Sentürk lett.

Agilisabban kezdte az összecsapást a cseh válogatott, Matejovsky két távoli lövéssel, Koller egy fejessel jelentkezett, ám elég sematikusnak tűnt a magas centert megjátszani igyekvő együttes játéka.

No, a törökök sem kötöttek csomót az ellenfél lábára, viszont láthatták a portugálok elleni játékot, ugyanis távoli lövésekkel riogatták Cech kapust.

A 33. percig tartott a se veled, se nélküled állapot, gyakorlatilag az első valamirevaló helyzet gólt eredményezett. S hogyan: a sematikus figura bevált, Grygera jobbról olyan tökéletesen adott be, hogy Kollernek nem okozott nehézséget a léc alá fejelnie (0-1). Az utolsó szűk negyedórában Koller még néhányszor megvillantotta kopasz fejét, ám az eredmény nem változott.

Kénytelen-kelletlen bele kellett nyúlni a csapatszerkezetbe Terim mesternek, Semih Sentürk helyére Sabri Sarioglu állt be, majd az 57. percben érkezett Kazim-Kazim is.

Egyértelmű volt a helyzet: a törökök átálltak a háromcsatáros rendszerre, így Arda, Nihat és Kazim-Kazim vezette újabb és újabb rohamokra a csapatot.

Forrás: MTI

Nihat lába kétszer is a legjobbkor lendült

A 61. percben aztán váratlan esemény történt. A középső védő, Emre Güngör megsérült, s amíg a törökök tanakodtak, kit hozzanak be helyére előbb Koller hagyott ki hatalmas ziccert, majd a 62. percben, amikor Emre Asik már a partvonal mentén integetett, hogy beállna csereként, akkor Sionko jobb oldali beadását Plasil középen estében úgy vágta a léc alá, hogy lövésébe Volkan Demirel még bele is ütött (0-2).

Eldőlni látszott a találkozó, az addig szenvedő törökök számára már csak az előremenekülés maradt. A török oldal őrjöngött, hiszen ha Emre beállhatott volna, talán nincs is gól.

Ám nem volt idő a sirámokra, a 75. percben váratlanul szépítettek a törökök: Hamit Altintop jobbról okosan gurított vissza, a balösszekötőben érkező Arda Turan lövésébe Cech csak beleérni tudott, a labda a kapufát is érintve vágódott a jobb alsó sarokba (1-2)

És még nem volt vége. A 87. percben Hamit Altintop ismét kiválóan adott be balról, Cech kifutott, de felugorva kiejtette a labdát, éppen Nihat elé, aki az üres kapuba passzolt (2-2).

Összeomlottak a csehek, újabb két perc, s már a törököknél volt az előny. Ismét Nihat kapott jó indítást, Jankulovski csúnyán beragadt, a klasszis csatár pedig 15 méterről a kapuba csavart (3-2).

Forrás: MTI

A csehek kapusa, Cech a legrosszabbkor betlizett

Az utolsó percben még Demirel kapus kapott piros lapot, ám a helyére álló Tuncaynak nem akadt semmi dolga. Törökország meglepetésre 3-2-re nyert, ezzel a csehek rovására bejutott a legjobb nyolc közé.

Fatih Terim, a török válogatott szövetségi kapitánya: "Üzenek az országnak, és arra biztatom az embereket, menjenek az utcákra, ünnepeljék ezt a győzelmet, használják ki az alkalmat. Már a svájciak elleni mérkőzés után mondtam, hogy emlékezni fognak ránk. Ma újra ezt mondom."

Karel Brückner, a cseh válogatott szövetségi kapitánya: "A Kollerre épített támadójátékunk nagyon jól működött, de aztán túlságosan visszahúzódtunk. A játékosaim rosszul kezelték a helyzetet, a védelem bal oldala a mérkőzés utolsó periódusában gyengélkedett, így pedig lehetetlen volt tartani magunkat. Három percre voltunk a negyeddöntőtől, hihetetlen, hogy így kaptunk ki. Sok hosszú éjszaka kell majd, mire feldolgozom a történteket."