Villa a hajrában intézte el a svédeket

Vágólapra másolva!
A D csoport svéd-spanyol összecsapásán Fernando Torres góljára még az első félidőben válaszolt Zlatan Ibrahimovic, s a pörgős 45 percet követő unalmas második játékrész végén már mindenki elkönyvelte a döntetlent, amikor a 92. percben az oroszok ellen triplázó David Villa győztes gólt szerzett. A sikerével már negyeddöntős Spanyolország tehát hibátlanul menetel a labdarúgó Európa-bajnokságon, míg Svédország az eddig begyűjtött három pontjával, mostani veresége miatt akár még ki is pottyanhat.
Vágólapra másolva!

A spanyolokat, mint mindig, ezúttal is a foci-Eb titkos esélyesei között tartották számon a torna előtt, ám miután Luis Aragonés együttese a D csoport első fordulójában 4-1-re kiütötte az oroszokat, hirtelen eltűnt a titkos jelző, hiszen David Villáék remek futballal fektették két vállra az UEFA-kupa-győztes Zenitre épülő Oroszországot. Az Eb-t megelőzően amúgy épp a "Villa-féle" csatárposztot illetően kapott rengeteg kritikát a spanyolok edzője, mivel kihagyta a keretből a közönségkedvenc Real Madrid-ász Raúlt.

Hogy mennyit ér egy jó vagy rossz nyitány, arra remek példa a mostani Eb. Miután a világbajnok olaszok kikaptak, rögtön Filippo Inzaghi lett a "legjobb" itáliai játékos ("Miért nem hívta be Pippót Donadoni?" - tették fel rengetegen a költői kérdést), ám azt követően, hogy Spanyolország álomfutballal rukkolt elő első fellépésén, mindenki "elfelejtette" Raúlt. Sőt sokan hirtelen meg is örültek a fiatalításnak, minthogy a David Villa, Fernando Torres duó remekül megértette egymást.

Hogy fogják-e még Raúlt hiányolni a spanyol fanatikusok, azt a svéd meccs végeredménye, no és a támadók teljesítménye is nagyban befolyásolja - morfondírozhattunk a mérkőzés előtt.

A svédek már nem játszottak ennyire kimagaslóan az első körben, ám a címvédő görögök elleni 2-0 azért a kissé visszafogottabb teljesítmény dacára is igen értékes. A spanyolok már csak azért is győzelemre hajtottak, mert négy éve is megnyerték a nyitómeccsüket, majd elszórakozták a továbbjutást a csoportból.

A pirosmezesek győztes csapatán nem változtatott Aragonés, azaz csereként hiába remekelt Cesc Fabregas Oroszország ellen (gól és gólpassz), nem került be a kezdőbe. A svédek trénere, Lars Lagerbäck nem volt ilyen jó helyzetben, hiszen szinte az egész jobb oldali "kezdősora" lesérült, úgymint a rutinos jolly joker Niclas Alexandersson, valamint Christian Wilhelmsson. Helyüket a Toulouse-légiós Johann Elmander és a Rosenborgban szereplő Fredrik Stoor foglalta el.

Forrás: MTI

Torrest ezúttal sem volt könnyű tartani

A holland bíró, a civil foglalkozását tekintve rendőr Pieter Vink sípszava után a spanyolok ragadták magukhoz a kezdeményezést, s némi meglepetésre nem a "szegett" svéd jobbszárnyt próbálták áttörni, hanem a balt. Iniesta például már a negyedik percben majdnem kilőtte 17-ről, ballal a jobb felsőt.

Az "öreges" svéd együttes (a kezdőcsapat hat futballistája is 30 fölött van) válasza a 9. percben jött, ekkor a csapatkapitány Ljungberg egy csel után nagyon vérszegény kísérlettel próbálkozott.

A 15. percben aztán felpattantak helyükről a latin csapatért szorítók a 30 ezres innsbrucki arénában: Xavi kisszöglete után Villa beadás helyett kigurította a 16-os előterében érkező Silva felé a labdát - ezzel a svéd csapat teljesen megzavarodott -, a bal oldali beadásra Torres érkezett, és "gumiemberként" előre nyúlva, 7 méterről, talppal a hálóba továbbított (0-1).

Elmander akár a középkezdés után egyenlíthetett volna, ám 12 méterről az oldalhálót rezgette meg. A svédek ekkor megpróbálták letámadni ellenfelüket, ami be is jött, legalábbis egyre több helyzetet tudtak kialakítani. A 22. percben a 36 éves Henrik Larsson került helyzetbe, de 8 méterről csúnyán fölé emelt.

Két percre rá megsérült Puyol, így a Barca-bekknek a 24. percben le kellett jönnie, helyére Albiol állt be. Ezzel "védelmi kulcsemberét" veszítette Spanyolország.

Talán pont ezt tudták kihasználni az északiak, akik a 34. percben remek akció végén egyenlítettek. A balszélen meginduló Stoort pazar, 30 méteres indítással hozták játékba, nem kevésbé volt szép a másik oldalon érkező Ibrahimovicnak adott keresztlabdája: az Eb előtt gólínségben szenvedő Inter-csatár - 6 méterre a kaputól - remekül fedezte a labdát, ám elsőre nem találta el jól, másodjára már igen, s a nem túl erős lövés végül csak elvánszorgott Sergio Ramos, majd Iker Casillas mellett/alatt (1-1).

A svédek a játékrész második felében jobban játszottak riválisuknál, többet is birtokolták a labdát, nagy helyzetük viszont már nem volt - nemígy a spanyoloknak: a 38. percben Mellberg rosszul kifejelt labdáját Villa kapásból, 17 méterről rászúrta, Isaksson azonban hárítani tudott.

Forrás: MTI

Ibrahimovic így mattolta a realos (Ramos, Casillas) spanyol védelmet

A második 45 percre a meccs előtt sérüléssel bajlódó, és szombaton 90 százalékos állapotában is bevetett Zlatan Ibrahimovicot lecserélte edzője, a taktika (hogy kezdőbe került Zlatan) bejött, hiszen most is megrúgta a maga gólját a bosnyák származású világsztár.

A folytatásban úgy tűnt, mindkét csapatnak megfelel a döntetlen, iramát tekintve már-már barátságossá lett az összecsapás, s hogy tétmeccsről van szó, azt ekkor csak a sárga kártyák villanása jelezte. Aragonésnek még voltak kispadon ülő-, akarjuk mondani ütőkártyái: bejött Fabregas és Cazorla, a két barcás, Iniesta és Xavi viszont leballaghatott a gyepről.

A 63. percig kellett várni az újabb izgalomra, ekkor óriási tűzijátékot rendeztek a spanyolok a svéd kapu előtt, ám Silva, Villa és Torres lökete is elakadt a védelmen, illetve Isaksson kapuson.

Nem volt jó a második félidő, sőt rendkívül unalmasan csordogáltak a percek, érdekes, hogy miképp tud két csapat ennyire ellentétes játékrészt produkálni - pedig tudhatták, nagyon veszélyes négy ponttal nekiveselkedni az utolsó csoportmeccsnek, hiszen volt már arra példa, hogy egy négypontos csapat a körbeverések miatt elbúcsúzzon.

S milyen a foci, a teljesen döntetlenszagú találkozó 92. percében villant Villa - egy előrevágott labdával kapura tört, és az ötös sarkáról Isaksson mellett a hálóba helyezett -, és ezzel rögtön hatpontossá és továbbjutóvá lett Spanyolország, a hárompontos svédek pedig izgulhatnak. Jobban, mintha már négy pontjuk lenne, a hajrában egyet elvett tőlük a Valencia immáron négygólos csatára. Mivel az oroszok 1-0-ra legyőzték a görögöket, az utolsó kör Oroszország-Svédország találkozóján a győztes jut be a legjobb nyolc közé.

Luis Aragonés, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya: "Szerencsénk volt, hogy Villa a hajrában megszerezte a győztes gólunkat. A svédek fizikailag rendkívül erősek voltak, remekül védekeztek, alig tudtunk helyzeteket kialakítani."

Lars Lagerbäck, a svéd válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon szomorú vagyok, rendkívül balszerencsés vereséget szenvedtünk. Ibrahimovic kényszerű lecserélése után a támadásaink már nem voltak annyira veszélyesek, mint korábban."