Portugália negyeddöntős, izgulhatnak a csehek

Vágólapra másolva!
A labdarúgó-Eb második csoportkörének nyitányán Portugália Cristiano Ronaldo és Deco vezérletével 3-1-re verte Csehországot, ezzel - mivel Törökország is legyőzte Svájcot - bebizosította helyét a legjobb nyolc között.
Vágólapra másolva!

A második kör első mérkőzésén az A csoport két győztes alakulata próbált belerondítani a másik makulátlan mérlegébe, azaz Csehország Portugáliával csapott össze.

A két válogatott korábban tizenegy alkalommal találkozott egymással, a csehek (beleszámítva a csehszlovák érát is) négyszer fogadhatták a rivális gratulációját, a portugálok háromszor örömködhettek, négy alkalommal pedig döntetlen lett a vége.

Az utolsó randevúra szintén egy kontinensviadal keretein belül került sor, 1996-ban a negyeddöntőben Karel Poborsky legendás átemelős gólja vetett véget a portugál álmoknak. Karel Brückner két helyen változtatott a svájciak elleni kezdőcsapaton, a középpályán Matejovsky került be Jarolim posztjára, elöl pedig Baros váltotta Kollert. Luis Felipe Scolari tartotta magát a győztes csapaton ne változtass alapelvhez, és a törököket megleckéztető tizenegyet küldte pályára.

Ha a portugáloknak lenne Szepesi Györgyük, akkor azt kiálthatta volna a mikrofonba az első öt percben, hogy jönnek a csehek, az ezúttal pirosmezben feszítő Brückner-alakulat ugyanis nagyon megnyomta a meccs elejét, helyzetet ugyan nem eredményezett ez a nagy nyomás, hacsak Sionko védőről levágódó lövését nem vesszük annak, de kis túlzással ebben az öt percben több aktivitást mutattak Barosék, mint a svájciak ellen.

A portugálok aztán egyszer kiszabadultak a saját térfelülről, és annyira megörültek ennek, hogy egyből gólt szereztek: Cristiano Ronaldo kényszerítőzött Nuno Gomessel, de a visszakapott labdát nem tudta kapura lőni, mert Cech lábbal mentett, azonban a bőrgolyó Deco elé került, aki átbrusztolta a labdát a kapuson, aztán a gólvonalon menteni próbáló Jankulovski lába között a hálóba gurított (0-1).

Nem zuhantak össze a csehek, Jankulovski egyből próbált válaszolni, de a rosszabbik, azaz a jobb lábával nem találta el a kaput, a másik oldalon Petit már jobban célzott, de Cech vérnyomása nem szökött az egekbe. Aztán Sionko csinálta meg a nehezét, átverekedte magát a portugál védelem bal oldalán, de a beadása pocsékra sikerült.

A 17. percben viszont eljött Sionko nagy pillanata, Plasil baloldali szögletére robbant be, és életerős bólintásánál Ricardónak esélye sem volt a hárításra (1-1). Történelmi pillanata volt ez a tornának, először fordult elő, hogy a hátrányban lévő gárda egyenlíteni tudott.

Forrás: MTI

Csodás cseh csapatmunka: Polák (jobbról a második) eltakarította Petit-t, így Sionko (7-es mezben, jobbszélen) zavartalanul fejelhetett

Kezdődött minden elölről, de ezúttal a portugálok már nem húzták magukra az ellenfelet, és átlövésekkel próbálták meglepni Cech-t, Deco suhintása nem sokkal a bal pipa mellett repült el, Cristiano Ronaldo váratlan jobbos löketénél viszont már a labdával és a gyeppel is találkozott a fejvédős portás, aki a bal sarok elől kaparintotta meg az Europasst.

A félórához közeledve megint a csehek aktívkodtak, előbb Ricardo jött ki a rokonok elé egy szögletnél, de szerencséjére nem voltak elég szemfülesek a pirosmezesek, majd Baros forgatott meg mindenkit, aki felé jött, de a végén hiányoztak a társak, hogy be lehessen fejezni a támadást.

A félidő végén megint feléledt az idényben eddig aranylabdás-formában futballozó Cristiano Ronaldo, aki előbb egy balos bombával kellemetlenkedett, de Cech szép vetődéssel hárított, majd állított labdából is megpróbálta a portugál hetes, de Cech ezt a párharcot is nyerte. Remek első félidőt produkáltak a csapatok, a portugálok hozták a törökök elleni meggyőző játékot, a csehek viszont nagyon feljavultak a svájciak elleni igencsak szerencsés diadalnál mutatott teljesítményükhöz képest.

A fordulás után harciasan kezdtek a csehek, Matejovsky remek ütempasszal találta meg Sionkót, aki szokás szerint faképnél hagyta Paulo Ferreirát, aztán laposan centerezett, de Baros centikkel lemaradt, talán itt hiányzott a két méter feletti Jan Koller, aki esetleg bele tudta volna tenni a lábát a beadásba.

Az addig nem sokat mutató Nuno Gomes is megrázta magát hirtelen, de hiába harcolta ki magának a lövőhelyzetet, spiccel Cech kezébe emelt, így nem tudott csatlakozni ahhoz az illusztris társasághoz, amelybe a három Eb-n is eredményes játékosok tartoznak. Simao Sabrosa is felfrissült a szünetben, kétszer is megvillant, de előbb Cech lábába püfölte a labdát, majd egy szép elfutás végén gurított pontatlanul középre.

Forrás: MTI

Cristiano Ronaldo (fehérben) kapott eleget, de góllal állt nemes bosszút a faultokért

A portugál védelem ebben az időszakban lényegesen összeszedettebben működött, így a csehek leginkább egy pontrúgásban bízhattak, és meg is volt a lehetőség a gólszerzésre: egy jobboldali szöglet után Ujfalusi csúsztatott a rövid saroknál, de csak Baros kötött ki a hálóban, a labda nem.

Szinte az ellentámadásnál visszavették a vezetést a portugálok, Deco tolta az érkező Cristiano Ronaldo elé a labdát, aki 15 méterről a jobb alsóba tüzelt, és így a BL-döntő után ezúttal is bevette Cech kapuját (1-2). Eljött a pillanat, hogy Brückner mester beküldje Kollert, de Scolari is reagált, és becserélte Fernando Meirát, hogy legyen, aki megzabolázza a cseh óriást. Egyre többet taposták a csehek a gyepet a portugál kapu előterében, jöttek a beadások mindkét oldalról, akadtak is lehetőségek, de előbb Baros fejelte el a labdát Sionko elől, majd egy másik ívelés már eljutott a címzetthez, de nem jött össze a dupla, mivel Ricardo a léc fölé tornászta a bólintást.

És ahogy lenni szokott, hiába erőlködtek a csehek, a portugálok üggyel-bajjal, de mindig tisztáztak, a végén pedig Deco helyzetfelismerése és Cristiano Ronaldo önzetlensége után Quaresma bevitte a mindent eldöntő találatot, így a legutóbbi Eb ezüstérmese visszavágott a 96-os vereségért, egyben megszakította a csehek nyolcmeccses veretlenségi sorozatát, és bejutott a legjobb nyolc közé.

Luiz Felipe Scolari, a portugál válogatott szövetségi kapitánya: "Elégedett vagyok a csapat hozzállásával és teljesítményével. Küzdenünk kellett, de jól játszottunk. Megfelelően sikerült a felkészülésünk és ez látszik az eredményeinken."

Karel Brückner, a cseh válogatott szövetségi kapitánya: "Szinte semmi sem valósult meg az elképzeléseinkből. A portugálok megérdemelten nyertek. A továbbjutás azonban a mi kezünkben van, ha az utolsó fordulóban nyerünk a törökök ellen, akkor bejutunk a negyeddöntőbe."