Bomba- és potyagól pecsételte meg a görögök sorsát

Vágólapra másolva!
Megleckéztette a címvédő Görögországot a svéd labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokság D csoportjának második mérkőzésén. A görög csapat védekező taktikája csupán 66 percig működött, aztán Ibrahimovic bombagólja, majd Hansson szemtelenül szerencsés találata meghozta a skandinávok teljesen megérdemelt sikerét.
Vágólapra másolva!

"Az eddigi mérkőzések megmutatták, hogy nagyon jó Eb elé nézünk, mert a csapatok és a játékosok szívből küzdenek a pályán. Hogy mire képes a mi csapatunk? Bármire" - nyilatkozta a svédek elleni találkozó előtt Otto Rehhagel, a címvédő görög válogatott szövetségi kapitánya, aki idén már hetedik évét tapossa a hellén csapatnál.

Ráadásul a négy évvel ezelőtti Eb-arany ellenére a tét sem nyomja, hiszen senki sem vár feltétlen címvédést együttesétől. S lehet, ez lesz majd a görögök szerencséje, ugyanis surranópályán ismét messzire juthatnak.

Rehhagel az általa ideálisnak tartott kezdő tizenegyet küldhette pályára, nem úgy, mint kollégája, Lars Lagerbäck. A csapat standard balbekkje, Erik Edman sérülés miatt nem utazhatott el az Eb-re, így aztán Mikael Nilsson húzódott ki balra, jobbhátvédként Niclas Alexandersson kapott szerepet, míg Tobias Linderoth és Kim Källström helyett végül Anders Svensson, illetve Daniel Andersson jutott szóhoz.

Örülhettek is azért a svédek, hiszen a sokadik visszavonulása után ismét válogatott mezt öltő Henrik Larsson mellett vállalni tudta a játékot a sérüléséből felépült Zlatan Ibrahimovic is.

Óvatosan kezdett mindkét csapat, szemmel láthatólag a védekezést tartotta a szakvezetés elsőszámú feladatnak, így aztán a hórihorgas Ibrahimovic gyakran egymaga küzdött elöl, s mire felzárkóztak a társak, már dühösen szidta saját labdavesztését. De ők legalább eljutottak az ellenfél 16-osáig, a görögök már a félpálya átlépését is offenzív ötletnek találták...

Félóra elteltével egy gyengécske Hariszteasz-lövésnél, illetve Svensson-kísérletnél többet nem lehetett feljegyezni. A 33. percben aztán villant az Inter klasszisa, némi tili-toli után Hansson emelt az ötösre, Nikopolidisz rossz ütemben mozdult ki, Ibrahimovic pedig a kapunak háttal állva a léc fölé csúsztatott.

A félidő hajrájában még egy laza mogyorózás izgatta fel a publikumot, Baszinasz ugyanis - kár jobban körülírni - tökön rúgta Ibrahimovicot. Később Svensson is fetrengett még egy derékrúgást imitálva, ezzel le is telt a 45 perc.

A második félidőben sem változott a játék képe, a görögök foggal-körömmel bekkeltek, a kisebb kihagyásokat pedig nem tudták a svédek megbüntetni. A 49. percben például egy előrevágott labdára Nikopolidisz érthetetlen módon kimozdult, Wilhelmsson pedig a 16-os jobb oldali csücskétől az üresem maradt kapura emelt, ám alaposan elszámította magát, mert a nézőket találta el.

A 62. percben majdnem vezetést szereztek a görögök. Dellasz középre ívelését ugyanis Hansson pazar csúsztatással éppen csak saját kapuja mellé bólintotta.

66 perc után aztán megtört a jég, s ez elindította a svéd hengert. Előbb Ibrahimovic kapott vissza kiválóan egy kényszerítőt Henrik Larssontól, s 16 méterről bombagólt lőtt a jobb felső sarokba (1-0). Rehhagel mester azonnal lépett, a védő Dellasz helyére csatárt küldött be Amanatidisz személyében, ám ezzel megbomlott az addig jól működő retesz.

Forrás: Getty Images

A 72. percben kandikamerás műsorba gólt kapott a címvédő. Az még hagyján, hogy Ljungberg ziccerben léphetett ki, s Nikopolidisz bravúrral védett, ám a felpattanó labdát a jobb kapufánál két védő csupán bámulta, s ahelyett, hogy elrúgták volna, a visszaérkező hálóőrrel együtt inkább az erőszakos Hansson testére gyötörték, végül a játékszer bevánszorgott a jobb sarokba (2-0).

A hajrában még Toroszidisz porolta le Isaksson kapusmezét, ám az eredmény már nem változott. A világbajnoki címvédő olaszok után az Európa-bajnok is vereséggel nyitotta a kontinensviadalt, a svédek megérdemel győzelmet arattak.

Lars Lagerbäck, a svéd válogatott szövetségi kapitánya: "A csapat remekül játszott és nagyot alkotott. Már a vezető gólunk előtt is jók voltunk, de természetesen az a találat volt a megkoronázása a teljesítményünknek. Nagyon örülök, hogy megnyertük az első meccset, a körülmények rendkívüliek voltak, a görögöknek kevés helyzetük akadt."

Otto Rehhagel, a görög válogatott szövetségi kapitánya: "Az első félidőben nem úgy játszottunk, ahogy elképzeltem. Sorsdöntő helyzetben egy pillanatra őrizetlenül hagytuk Zlatan Ibrahimovicot, és máris 1-0 volt az állás. A középpályán nem voltunk jelen, hiányzott a játékunkból a tűz és az elszántság."