Thuram Eb-rekordra készül, nyomulnak az oroszok

Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokságra nevezett keretek az elmúlt napokban nem kis munkát adtak a futballstatisztikusoknak, hiszen a 368 labdarúgó adatai számtalan érdekességet jelentenek. Gondolták volna például, hogy akad játékos (nem is egy), aki már a negyedik kontinensviadalára készül, ugyanakkor van olyan focista is, aki már 15 éve bemutatkozott hazája válogatottjában, mégis csak most játszik majd először Eb-n?
Vágólapra másolva!

A 16 szövetségi kapitány számára alighanem sok álmatlan éjszakát okozott, amíg kiválasztotta, hogy melyik 23 játékost vigye ki a kontinensviadalra - néhányuknak pedig még a végleges döntés után is változtatniuk kellett az elképzeléseiken, mégpedig kényszerű okokból.

Először a holland szakvezetőnek, Marco van Bastennek kellett módosítani a névsoron, mivel a Liverpool FC szélsője, Ryan Babel megsérült, és az oranje mestere érdekes módon nem egy másik támadót hívott be a helyére (mondjuk a négy Eb-selejtezőn is szerepelt, és azokon egy gólt szerzett Danny Koevermansot), hanem egy hátvédet Khalid Boulahrouz személyében.

Van Basten alighanem úgy vélte, hogy a Sevilla FC védője megérdemli a lehetőséget, elvégre az utolsó hetekben sokat ugráltatta őt: először nem hívta meg a bővebb keretbe, majd mégis igényt tartott rá, hogy a keretszűkítésnél megint hazaküldje - és végül mégis csak benevezze a tornára.

Babel kiesése nyilván nem jött jól a hollandoknak, de korántsem jelent akkora problémát a számukra, mint az olaszoknak Fabio Cannavaro sérülése. A Real Madrid középhátvédje ugyanis nem csak alapember volt a squadra azzurrában, hanem egyben csapatkapitány is - ám az egyik edzésen olyan balszerencsésen ütközött Giorgio Chiellinivel, hogy bokaszalag-szakadást szenvedett.

Helyére a Fiorentina bekkje, Alessandro Gamberini került a keretbe, aki várhatóan a kispadról nézi majd végig a tornát, és csak végső esetben vetik majd be. Cikkünk írásakor kérdéses még az orosz csatár, Pavel Pogrebnyak, illetve a francia középpályás, Patrick Vieira szereplése is - a szakvezetőknek a szabály értelmében sérülés esetén a csapat első mérkőzése előtti nap éjfélig van lehetőségük a keret módosítására.

Rátérve a statisztikákra, ha az Eb-résztvevők bajnokságonkénti megoszlását nézzük, akkor nem is annyira az a meglepő, hogy a legtöbben a Bundesligából érkeztek Ausztriába és Svájcba (bár mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy egyedül a spanyoloknál nincsen olyan futballista, aki Németországban légióskodna), hanem az, hogy a pontvadászatok képzeletbeli versenyében a Premier League lett a második - pedig az angolok nincsenek is ott a kontinensviadalon!

A prímet persze itt is a topligák viszik, azonban a francia Ligue 1 elé befurakodott még egy bajnokság, jelesül az orosz. És ez nem csak annak köszönhető, hogy a szbornaja ott lesz az Eb-n, hiszen az orosz bajnokságból hét légiós is szerepel az Eb-keretekben: az osztrákoknak, a cseheknek, a horvátoknak, a lengyeleknek és a románoknak is van focistájuk az orosz pontvadászatban - mint látható Oroszország kezdi lefölözni a kelet-, illetve közép-európai régió legjobbjait.

Ezzel összefüggésben viszont a legjobb orosz focisták egyre kevésbé igazolnak külföldre - legalábbis a szbornaja Eb-kerete erről tanúskodik, hiszen csupán egyetlen légiós található benne a nürnbergi Ivan Szaenko személyében. Szintén elsősorban az otthon futballozókra épít a német és az olasz válogatott, amelyeknél egyaránt csak négy-négy, külföldön szereplő van a keretben (a taljánoknál Cannavaro sérülése előtt ez a szám még öt volt), és a spanyoloknál is csupán öt külföldön futballozó játékos kapott meghívót: természetesen mindannyian Angliában keresik a kenyerüket, és Francesc Fabregas kivételével mindannyian a Liverpool FC játékosai...

Az ellenkező végletet a csehek és a horvátok képviselik, náluk a 23 kerettag közül egyaránt 20-20 játékos szerepel külföldön - ráadásul a horvát Luka Modricról már most tudni, hogy az Eb után a Tottenham Hotspur légiósa lesz. Valószínűleg előbb-utóbb hasonló sors vár majd Nikola Kalinicra, vagy a csehek közül Michal Kadlecre és Tomás Sivokra is - lehet, hogy egy jól sikerült kontinensviadal után már a nyáron külföldre igazolhatnak.

Egy Eb-rekord szinte bizonyosan megdől majd, hiszen a francia csapatban Lilian Thuram alapembernek számít, és ennek megfelelően alighanem ott lesz a gall együttesben a románok elleni csoportmérkőzésen. Mindez azt jelenti, hogy a veterán védő (aki az Eb-résztvevők közül a legtöbb válogatottsággal rendelkezik, már 140 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt) immár 15. mérkőzését játszhatja az Európa-bajnokságokon, és ez az örökranglista élére áll.

Rajta kívül jelenleg még 14 Eb-meccse van Karel Poborskynak és Luis Figónak is, de ők már nem gyarapíthatják ezt a számot... Nem úgy a holland kapus, Edwin van der Sar, aki csak eggyel marad el Thuramtól, vagyis ha a németalföldiek tovább jutnak a tornán, mint a franciák, akkor utolérheti a gallt.

Ők ketten egyébként már a negyedik Eb-n szerepelnek majd, és ezzel nincsenek egyedül, mert Alessandro del Pierónak is ez lesz a negyedik kontinensviadala - azonban a Juventus FC sztárja három tornán csupán kilenc mérkőzésen szerepelt, mivel a squadra azzurra a 2000-es viadalt leszámítva mindig kiesett már a csoportkörben. A fenti három labdarúgó mellett még egy olyan játékos lesz a mostani Eb-n, aki már az 1996-os tornán is pályára lépett, de a horvát bekknek, Dario Simicnek a 2000-es kontinensviadal kimaradt, mivel a kroátok arra nem kvalifikálták magukat.

A 12 évvel ezelőtti Európa-bajnokságon is szerepelt labdarúgók közül a legrégebben Thuram mutatkozott be hazája válogatottjában (egészen pontosan 1994. augusztus 17-én), de a tornán négy olyan focista is akad, aki még régebben debütált a címeres mezben - és közülük ketten is most játszhatnak majd először kontinensviadalon. A török hátvédnek, Emre Asiknak, illetve a lengyel bekknek, Jacek Baknak 15 évet kellett várnia ahhoz, hogy Eb-n szerepelhessen, igaz, világbajnokságon közben mind a ketten jártak.

www.infosport-focivilag.hu