Hollandia - Marco van Basten

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Egyelőre még inkább játékosként ismert a világ labdarúgásában, de jó úton halad afelé, hogy szakvezetőként is sikeres legyen.

A nyolcvanas évek végétől a földgolyó egyik legjobb csatárának számított, és ha sérülése nem akadályozza meg, még eredményesebb lehetett volna. 18 esztendősen mutatkozott be az Ajax Amsterdam első csapatában, rögtön góllal, és két évvel később már gólkirályi címet szerzett Hollandiában - 26 bajnokin 28 találatot szerezve!

Az 1985-86-os idényben megkapta az Európa legeredményesebb támadójának járó Aranycipőt, amihez 37 találat kellett - megint csak 26 bajnokin! Egy évvel később, immár holland válogatottként lecsapott rá az AC Milan, amellyel legnagyobb sikereit érte el: négy olasz bajnokságot, három BEK-et, három európai Szuperkupát és két Világkupát nyert a rossonerókkal.

A válogatottal 1988-ban Európa-bajnoki címet ünnepelhetett, ő lett a torna gólkirálya, és a fináléban minden idők egyik legemlékezetesebb gólját szerezte, amikor éles szögből egy pazar kapáslövéssel vette be Rinat Daszajev kapuját.

Mindennek köszönhetően 1988-ban megkapta az Aranylabdát, amit 1989-ben és 1992-ben is kiérdemelt, utóbbi évben a FIFA-nal is ő lett az év játékosa. Abban az esztendőben lépett pályára utoljára az Oranje színeiben, az AC Milanban az utolsó mérkőzése pedig az 1993-as, vesztes BL-döntő volt, amelyen már sérülten szerepelt.

Végül hivatalosan 1995-ben jelentette be visszavonulását, és ezt követően sokáig nem foglalkozott a labdarúgással, de a 2000-es évek elején megszerezte a szükséges edzői képesítéseket, és az Ajax utánpótlásánál dolgozott, hogy a 2004-es Eb után némi meglepetésre őt nevezzék ki szövetségi kapitánynak.

Noha szinte semmi edzői tapasztalata sem volt, remekül helytállt, és rengeteg fiatal tehetséget a csapatba építve kivezette az Oranjét a vébére. Németországban veretlenül jutott tovább csapata a halálcsoportnak tartott kvartettből, ám a nyolcaddöntőben Portugália ellen búcsúzni kényszerült. A közelmúltban többször is felmerült a neve, mint az FC Barcelona leendő edzője.