SZÍVDERÍTŐ Az energiaitalok növelhetik a hirtelen halál kockázatát

energiaital, illusztráció
Vágólapra másolva!
Kutatási eredmények szerint a fiatal emberek körében előforduló számos szív- és érrendszeri halálok az energiaitalok miatt következnek be.
Vágólapra másolva!

A nagy mennyiségű cukor és koffein súlyosbíthatja a rejtett szívbetegségeket, és aritmiát is okozhat

Sok kamasz és fiatal felnőtt számára alapvető az energiaitalok fogyasztása ahhoz, hogy túllegyenek a napi feladatokon. Ám egy friss tanulmány szerint

ezek az italok a hirtelen halál súlyos kockázatával járnak.

A Dr. Fabian Sanchis-Gomar (Madrid, Spanyolország) vezette nemzetközi kutatócsoport következtetése szerint ezek az energiaitalok okoznak számos hirtelen szívhalált az egészséges fiatal felnőttek körében.

Az a leglényegesebb összefüggés, hogy

ezek az italok súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket. A nagy cukor- és koffeintartalmuk miatt veszélyes ritmuszavarok alakulhatnak ki azoknál a fiatal embereknél, akik rendszeresen fogyasztják ezeket.

Sok embert elriasztott már ezeknek az italoknak a címkéin feltüntetett nagy mennyiségű koffein. Az a probléma, hogy számos olyan koffeinforrás van, amelyet a címkék elrejtenek.

A „rejtett” koffein

Az összetevők között a guarana koffeintartalma ugyanakkora vagy magasabb, mint a kávénak, továbbá jelentős a ginzeng és a taurin szervezetre gyakorolt hatása is. Ezek nagy mennyiségű fogyasztása veszélyes lehet.

Energiaitalok Fotó: Mudra László - Origo

A 12-19 éves kamaszok hozzávetőlegesen 31 százaléka fogyaszt napi rendszerességgel energiaitalt. Az Egyesült Államokban olyan alternatívája is van az energiaitaloknak, ami rágógumi vagy inhaláló formában élénkít. Ezeknek a termékeknek a magas koffeintartalma komoly károsodást okozhat – állítják a tanulmányban.

Az Egyesült Államokban 2007-ben az 5448 koffeintúladagolásos eset 46 százaléka 19 év alattiakkal történt.

Az a kérdés, hogyan állíthatjuk meg ezt a tendenciát a fiatalok körében.

Dr. Sanchis-Gomar és kutatócsoportja megfogalmazott néhány tanácsot, amelyek visszatarthatják a fiatalokat attól, hogy elfelejtkezzenek magukról:
- Napi egy doboz (250 ml) energiaital a legtöbb egészséges kamasz számára biztonságos.
- Sportolás előtt vagy közben kerülni kell az energiaital-fogyasztást.
- Azoknak a kamaszoknak, akiknek klinikailag igazolt betegségük van, konzultálniuk kell a kezelőorvosukkal energiaital-fogyasztás előtt.
- A túlzott energiaital-fogyasztás alkohollal vagy droggal, esetleg mindkettővel kombinálva súlyos hatású lehet, akár halált is okozhat.

A Canadian Journal of Cardiology című folyóiratban publikált tanulmányban Dr. Sanchis-Gomar arra hívja fel az orvosok figyelmét, hogy az energiaitalok veszélyeire való figyelmeztetés rendkívül fontos.

„Nagyon fontos, hogy az orvosok megértsék, hogy nincs megfelelően korlátozva a koffein és más összetevők mennyisége ezekben a magas energiatartalmú italokban” – mondta. A tudás és a felelősség a kulcsa annak, hogy biztonságban tudjuk a fiataljainkat!

Egészségtelen lehet a sok szendvics fogyasztásahttp://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20180904-a-szendvicsevok-tobb-sot-es-kaloriat-fogyasztanak-marpedig-a-fokozott-sobevitel-noveli-a.htmlEzek miatt állhat a fogyás a diéta ellenére ishttp://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20180902-eredmenytelen-fogyokura-stagnalas-szemelyre-szabott-etrend-helyes-fogyokura-eletmodvaltas.htmlA magányos embereknek magas kockázatuk van szív- és érrendszeri halálozásra vagy szívinfarktusrahttp://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20180831-a-maganyos-embereknek-vagy-rossz-kapcsolatban-eloknek-magas-kockazatuk-van-sziv-es-errendszeri.html